Richard Seemann: Rakouský Bundesheer stojí před reorganizací

17.10.2014 8:50

Rakouský spolkový ministr obrany Gerald Krug v pravidelné televizní tiskové hodině znovu nyní zdůraznil, že trvá na kontroverzních úsporných opatřeních Bundesheeru.

Richard Seemann: Rakouský Bundesheer stojí před reorganizací
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

Ty by měly snížit do 4 let prostředky pro Bundesheer o 800 milionu eur při zachování její připravenosti pomáhat při přírodních katastrofách, zahraničním nasazení a kontrole vzdušného prostoru alespoň do roku 2020.

Snaha reorganizovat a zlevnit rakouské ozbrojené síly trvá již řadu let a stála místo jeho předchůdce Norberta Darabose. Tomu zlomili vaz voliči, když v referendu odmítli jeho návrh přetvořit Bundesheer v čistě profesionální sbor.

Sociální demokraté, kteří ve velké koalici s lidovci obhospodařují tento rezort, delegovali na toto místo v minulém roce dnes 46letého Kruga. Magistr práv a vyučený soustružník je zkušeným politikem, který byl dlouholetým odborářským funkcionářem a od roku 2005 členem rakouského parlamentu.

Jak poukazují sdělovací prostředky, neprohrál v těchto funkcích žádnou bitvu, kterou rozpoutal. Když velitelskému sboru oznámil na vídeňské vojenské akademii, že bude nutno ušetřit ročně 200 milionů eur na prostředcích pro Bundesheer, ztvrdly jejich rysy.

Situace je velmi těžká, prohlásil ministr, musíme prodat pancéře, zrušit řadu kasáren, ušetřit pečlivou údržbou na bojové technice, snížit početní stavy a v jejich rámci zrušit i vojenské hudby. Prostě řečeno, rozpočet nás nutí nastoupit radikální úsporný kurz.

Sociální demokraté svými návrhy zaskočili i svého koaličního partnera. Šéf lidové strany vicekancléř Reinhold Mitterlehner a jeho ministr financí Hans Jörg Schelling odmítli podat jakýkoliv komentář.

Pravicově populističtí Svobodní je označili za pomstu „socanů“ za prohrané referendum. Její branný mluvčí prohlásil, že nejde o žádnou reformu armády, ale o její pohřeb první třídy.

„Budeme prostě pokračovat v jejím poevropštění,“ prohlásil ironicky představitel této protiunionistické rakouské největší opoziční strany.

Kritický postoj k dalekosáhlým úsporám na armádě zaujaly i ostatní opoziční parlamentní strany včetně Zelených. Strana miliardáře Stronacha prohlásila, že jde o úspory na špatném místě a NEOS hovoří o tom, že vládě chybí jakákoliv strategie.

Spolkový prezident Heinz Fischer, který je vrchním velitelem Bundesheeru zdůraznil, že jde o „krok bolestný, ale nutný.“

Zdůraznil, že armádní rozpočet plně souvisí úzce s investičními možnostmi po roce 2015. Přitom je si plně vědom odpovědnosti za obranu země, která je zakotvena v ústavě.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…