Richard Seemann: Rendi-Wagnerová byla potvrzena předsedkyní SPÖ

28.06.2021 7:37

Pamela Rendi-Wagnerová především ve svém projevu na 45. sjezdu rakouských socialistů (SPÖ) zaujala kritický postoj k vládní Rakouské lidové straně (ÖVP) a de facto vyloučila spolupráci s jejím vedením v čele se Sebastianem Kurzem.

Richard Seemann: Rendi-Wagnerová byla potvrzena předsedkyní SPÖ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova rakouského parlamentu

"Se mnou v čele sociální demokracie nebude žádná vládní koalice s Kurzovým systémem," prohlásila v sobotu před 600 delegáty. Zúčtování s "tyrkysovým systémem" zabralo v jejím tři čtvrtě hodinovém projevu značně místa.

Šéfka největší opoziční strany uvedla, že Kurz dosáhl nebývalého morálního dna, nespoutaného shonu a arogance. Na soudnictví, média, umění a kulturu a katolickou církev vyvíjí jednostranný tlak tato nynější"tyrkysová vůdčí síla", která kdysi patřila pilířům právního státu. "Kam až může tato bezuzdná aktivita zajít? Proti této aroganci se postavíme ze všech sil," řekla Rendi-Wagnerová. "Made in Austria" musí znamenat sociální tržní stát, uvedla. Lidé v Rakousku musí mít právo na dobrou práci a příjem, ze kterého mohou žít. Nyní musíme investovat do našich domácích podniků a nastartovat motor zaměstnanosti, abychom dostali Rakousko z hospodářské krize. Musíme proto zajistit daňovou spravedlnost, široká ramena unesou víc, bohatí lidé a nadnárodní digitální společnosti musí konečně spravedlivě přispět k financování nákladů krize. Covidová krize ukázala, jak důležitý je systém veřejné zdravotní péče. Zasazujeme se proto o ochranu a posílení zdravotní péče v Rakousku a jsme proti jakýmkoli škrtům.

Proto zkrácení pracovní doby je také jedním z hlavních bodů současného sociálně demokratického programu . Masová nezaměstnanost byla by pro zemi "skandálem" a proto neexistuje účinnější motor zaměstnanosti než zkrácení pracovní doby a státem dotovaný čtyřdenní pracovní týden prohlásila před stranickými delegáty SPÖ Rendi-Wagnerová s požadavkem, aby náklady krize nenesli zaměstnanci.

Rendi-Wagnerová byla na nynějším vídeňském sjezdu znovu potvrzena předsedkyní strany a to 75 procentní většinou, když v loňském hlasování o důvěře u řadových voličů získala o čtyři procenta méně. Napříště bude mít pouze šest zástupců, mezi nimiž je vídeňský starosta Michael Ludwig, korutanský hejtman Peter Kaiser, druhá předsedkyně Národní rady Doris Buresová a nově zvolená předsedkyně žen 28letá Eva-Maria Holzleitnerová. Zatímco vnitrostraničtí kritici, jako je šéf dolnorakouské zemské vlády Franz Stumpf, burgenlandský hejtman Hans Peter Doskozil na sjezdu nekandidovali, ale byli přítomni stejně jako bývalý spolkový prezident Heinz Fischer, bývalý kancléř Franz Vranitzky a řada emeritních ministrů, například Peter Jankowitsch, Lore Hostasch a Hannes Androsch. Pozdravy prostřednictvím videa zaslali mimo jiné premiéři Španělska, Dánska, Švédska a Portugalska Pedro Sanchez, Mette Frederiksenová, Stefan Löfven a Antonio Costa.

V místě konání veletržním paláci převládalo tzv. pravidlo 3-G. Ústěnky bylo možné sundat pouze na sedadle a hosté měli do sálu povolen vstup jen v omezeném rozsahu. Známý rakouský politolog Peter Filzmaier však postrádal na sjezdu SPÖ "udržitelné nastavení tématu", například na téma pracovních míst ze strany SPÖ a nikoliv pouze odborů, bez ohledu na lidi. Vzestup v průzkumech strany podle jeho názoru především nastal kvůli slabinám ostatních stran - například vyšetřování šéfa lidovců Kurze parlamentním výborem a debatám o vedení pravicové strany Svobodných FPÖ po pádu Stracheho.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…