Richard Seemann: Šéf Alternativy pro Německo opustil její řady

30.01.2022 13:29 | Komentář

Jörg Meuthen opustil AfD a s okamžitou platností tak rezignoval na předsednictví strany. Hovořil o porážce v mocenském boji s formálně rozpuštěným pravicově extremistickým křídlem za její směřování a spojil svou rezignaci s tvrdou kritikou stavu Alternativy: "Srdce strany dnes bije velmi vpravo a je to důvodem mého rozhodnutí. Dlouho jsem bojoval s touto otázkou a jako vůdce strany selhal se svým odhodláním jít jinou cestou“, řekl Meuthen. Podle jeho názoru části strany nejsou založeny na svobodném demokratickém základním řádu a jasně tam vidím totalitní ozvěny. Zejména v politice proti Coroně AfD vyvinula něco kultovního, proto v nejlepším případě vidím budoucnost AfD jako východoněmecké regionální strany.

Richard Seemann: Šéf Alternativy pro Německo opustil její řady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Šedesátník Meuthen si hodlá ponechat mandát poslance Evropského parlamentu v pravicově populistické skupině „Identita a demokracie“ a chce zůstat politicky aktivní i v budoucnu, ale neřekl za koho vlastně mluví. Sám je pod politickým tlakem kvůli vyšetřování jeho darovací aféry a hrozí mu zbavení poslanecké imunity. V rozhovoru pro ARD odmítl, že by s tímto postupem existovala souvislost s jeho nynějším rozhodnutím, které padlo už dávno a bylo výsledkem delšího procesu. Již na podzim oznámil, že se nebude ucházet o post předsedy strany. Političtí pozorovatelé to už viděli jako porážku v mocenském boji proti představitelům křídla a jeho protivníkům v exekutivě strany, především jeho spolupředsedovi Tino Chrupallovi a stranické poslankyni Alici Weidelové. "Abych nezapomněl na Chrupallu, Weidela, Gaulanda, Höckeho, Brandnera, ti budou opravdu rádi z mého odchodu, na kterém pracovali tak dlouho," řekl Meuthen v rozhovoru. S odkazem na durynského zemského šéfa Björna Höckeho jasně vidí jeho opakované „nacionálně socialistické výpůjčky“, které však vždy popíral.

Meuthen vstoupil do AfD v roce 2013 a spolkovým mluvčím se stal v létě 2015 po odchodu spoluzakladatele strany Bernda Luckeho. Nejprve vedl AfD po boku Frauke Petryové, poté s Alexandrem Gaulandem a nakonec s Tinem Chrupallou. Spolkový úřad na ochranu ústavy od roku 2019 začal však prověřovat, zda by měl AfD jako celek sledovat z podezření z pravicového extremismu. V březnu letošního roku projednával správní soud v Kolíně nad Rýnem několik soudních sporů mezi stranou a tuzemskou tajnou službou, zda může sledovat stranu a její dílčí organizace zpravodajskými prostředky. Po odchodu Meuthena ze strany oznámila záměr do ní vstoupit bývalá křesťansko demokratická politička Erika Steinbachová která byla dlouho předsedkyní Asociace vyhnanců a CDU opustila v roce 2017 pro nesouhlas s její uprchlickou politikou

Německý tisk k vzniklou situaci široce komentuje. Magdeburská VOLKSSTIMME o Meuthenovi píše: "Od loňska je jasné, že prohrál boj s pravicovými extremisty své strany. Co znamená Meuthenovo stažení pro AfD? Strana se posune ještě více doprava, aby působila jednotněji vůči vnějším světu. Vedení strany tak musí vynakládat stále méně úsilí, aby zakrylo své radikální cíle.“ SÜDDEUTSCHE ZEITUNG říká: "Meuthen také cítil, že už nemá do čeho v AfD zasahovat Když došlo na důležitá rozhodnutí, jako byla nominace křesťanského demokrata Maxe Otteho, kandidáta na spolkového prezidenta, byl pouhým divákem. Navíc mu hrozí vyšetřování skandálu s darováním, se kterým jeho strana už nechtěla mít nic společného.

DER NEUE TAG z Weidenu poznamenal: "Nikdo v AfD nikdy nechtěl politiku posunout doleva. Nakonec vzpoura zastánců tvrdé linie proti jejímu kapitánovi byla úspěšná.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…