Richard Seemann: Situace v Rakousku je vážná, říká Sebastian Kurz

19.10.2020 16:15

Vzhledem k novému maximálnímu počtu onemocnění koronavirem vyzval kancléř Sebastian Kurz v neděli populaci, aby držela pohromadě, aby se počet infekcí snížil.

Richard Seemann: Situace v Rakousku je vážná, říká Sebastian Kurz
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Je na nás všech, abychom toho dosáhli omezováním sociálních kontaktů, oslav a soukromých setkání, uvedl na Facebooku s titulkem „Situace v Rakousku je vážná“. Očekává, se že spolková vláda nová opatření by mohla oznámit již v pondělí. Pokud je nepomohou alespoň zpomalit, přibude do prosince každým dnem 6 000 nových infekcí.

Spolkový ministr vnitra Karl Nehammer to označil za poplašný signál a zdůraznil, že osobní odpovědnost a ohled na omezováním osobních kontaktů musí být nyní nejvyšší prioritou. Kromě toho bude pokračovat zákaz provozování gastronomických zařízení. V tom stejně jako kancléř vidí jediný způsob, jak zastavit nárůst počtu infekcí spolu s  dodržováním hygienických předpisů. V Tyrolsku vstoupila od pondělí povinnost registrace jejich zákazníků  a v Solnohradsku byla zcela uzavřena sedmi tisícová obec Kuchl.

Mezitím došlo v sobotu ke sporu jaký je skutečný počet nových případů. Mluvčí vídeňské rady pro zdraví  uvedl, že média hlásila nesprávná vysoká čísla. Důvodem  bylo, že ačkoli dosud nejvyšší počet byl zaznamenán v Rakousku s 1 747 novými infekcemi, několik médií ohlásilo  2 317 případů před oficiálními čísly. To způsobilo správní potíže ve Vídni a Dolních Rakousích přesto že údajně šlo o nezpracovaná data. Vídeňský zdravotní mluvčí je obvinil, že lhali a tak vytvářeli obavu u lidí. Podle dolnorakouské zemské radní pro zdraví  byla tak vyvolána nejistota mezi populací. Ke kritice se připojil i šéf parlamentního klubu Svobodných Herbert Kickl, který obvinil Kurze, že svým prohlášením vede Rakousko k lockdownu a přesouvá svou odpovědnost za vznik nynější situace na obyvatelstvo.

Současná protivirová strategie se stále zaměřuje na regionální opatření, ale ta by se měla brzy změnit: Spolkový  ministr zdravotnictví Rudolf Anschober prohlásil, že kromě zpřísnění v jednotlivých zemích dojde celoplošně v celém Rakousku, které budou oznámena po pondělní vládní video konferenci s šéfy spolkových zemí. O aktuální infekční situaci a dalších opatřeních bude diskutovat lidovecký Kurz, zelený vicekancléř Werner Kogler, lidovecký ministr vnitra a zemští hejtmani spolu se zeleným ministrem zdravotnictví.

Ten se zejména zajímá o nárůst nemocničních pacientů, případy infekce v domovech některých důchodců a zvýšení průměrného věku těch, kteří měli pozitivní testy. Upozornil, že ve všech postižených okresech s vyšším rizikem dochází k stále většímu posunu infekcí  směrem k malým oslavám a večírkům v rodinách. Pokud se  podaří  snížit jejich počty, pak to bude polovina úspěchu. 

Mezitím musel lidovecký ministr zahraničí Alexander Schallenberg po jednání se svými kolegy v Lucembursku nastoupit po provedeném testu do karantény. Původně měl v pondělí odcestovat do Londýna na jednání se svým britským protějškem Dominicem Raabem. V úterý pak do Kodaně na pracovní setkání s tamním ministrem zahraničí a s regionálním ředitelem Světové zdravotnické organizace a poté chtěl  navštívit Řecko a Kypr, ale všechny cesty byly zrušeny.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …