Richard Seemann: Soud proti vrahům Lübckeho zahájen

22.06.2020 19:35

Čtyři hodiny před zahájením procesu s vrahy německého křesťansko demokratického politika Waltera Lübckeho stála před vrchním zemským soudem ve Frankfurtu nad Mohanem fronta zájemců. Soud probíhající rok po vraždě kasselského vládního prezidenta soustředil na sebe nebývalou pozornost, protože šlo o mimořádnou záležitost v novodobých dějinách německého státu.

Richard Seemann: Soud proti vrahům Lübckeho zahájen
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Vzhledem k probíhající pandemii byly k dispozici v soudní síni pouze dvě desítky míst pro novináře a stejný počet pro diváky. Dalších šest desítek novinářů jej může sledovat pouze z vedlejšího sálu ze zvukového záznamu, protože přenášení obrazu bylo zakázáno. Samotná soudní budova je obklopena speciálními policejními složkami.

Proces se považuje za jeden z nejdůležitějších nad pravicovým extremismem, kde jsou souzeny dva atentátníci na Lübcka . Pro obstarání vražedné zbraně H. a E. který se sice po zatčení přiznal jako původce, ale později toto prohlášení odvolal. Oba obžalovaní byli známí jako významní aktivisté tamní neonacistické scény a zejména E. byl již v minulosti podezírán z paličských, útoků se zbraní a pokusu o pumový atentát. Přesto nebyli sledování bezpečnostními složkami a proto Hessenský zemský sněm ustavil vyšetřující komisi k tomuto případu. Zřejmě oba pachatelé byli ve spojení s pravicově extremistickou skupinou nacionálně socialistického podzemí NSU a mimo jiné byli účastni před dvěma léty na „smutečním nacistickém průvodu“ v Saské Kamenici. O samotný proces je mimořádný zájem protože se bude zřejmě zabývat nejen případem Lübckeho vraždy ale také pozadím, které stojí za tímto činem.

Od sjednocení Německa v roce 1990 bylo pravicovými extremisty zavražděno na dvě stě osob. Úřady pověřené jejich přešetřením jsou stále silněji kritizovány, protože je často odmítají hodnotit jako politické činy, ale pouhé názorové spory. Stalo se tak i v případě i Waltera Lübcka protože v roce 2015 údajně nesouhlasil jeho vrah, že otevíral asylový dům.

Podle německých bezpečnostních služeb přitom militantní němečtí pravicoví extremisté ze Spolkové republiky podstupují nedaleko Petrohradu bojový výcvik v táboře extremistické pravoslavné ruské Imperiální organizace RIM. Děje se tak v táboře „Partyzán“, kde podle svých zásad se připravují na „nadvládu bílé rasy“. Příslušníci německých „Mladých nacionalistů“ která je součásti Nacionální strany Německa (NPD) a extremistické strany Třetí cesta se zde cvičí spolu se Švédy a Finy zacházení se zbraněmi a výbušninami v osobních soubojích. Po absolvování výcviku jsou zařazovány do řad ruských milicí působících ve východní Ukrajině. Německá zpravodajská služba o tom sice ví, ale ze zákona jim nemůže cestu do Ruska zakázat.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…