Richard Seemann: Steinmeier oznámil opětnou kandidaturu

01.06.2021 7:34

Německý spolkový prezident, sociální demokrat Frank-Walter Steinmeier oznámil, že se bude ucházet o další funkční období. V berlínském prezidentském paláci Bellevue uvedl, že je k dispozici na další funkční období. Německo zažívá bouřlivé časy, důležité zářijové parlamentní volby se blíží a proto chce rychle objasnit otevřenou otázku své další kandidatury, která připadá na jaro 2022.

Richard Seemann: Steinmeier oznámil opětnou kandidaturu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Frank Walter Steinmeier

Chce pokračovat ve vedení země na cestě do budoucnosti po pandemii a požádat o novou důvěru, uvedla 65letá hlava německého spolkového státu. Německo se z pandemie dostává čím dál víc každý den. Na druhou stranu uplynulý rok zanechal rány a společnost byla ve sporu o správnou cestu, aby covidová krize nerozdělila zemi. Spolkový prezident podle ústavy neurčuje její politické směřování, uvedl Steinmeier, ale může stavět mosty. Svůj úkol vidí v poskytování orientace a spojování lidí a považuje to za obrovskou výzvu.

Steinmeierova politická strana SPD přivítala toto prohlášení a její spoluředsedové Saskia Eskenová a Norbert Walter-Borjans prohlásili, že je naplňuje velkou radostí. Právě teď naše země potřebuje prezidenta, který má cit pro znepokojenou společnost a dává podnět ke společnému utváření budoucnosti pro dobro všech. Steinmeier během čtyř let ve funkci spolkového prezidenta prokázal, že plní nejvyšší úřad ve státě s velkou morální autoritou a druhé funkční období by bylo skvělou příležitostí, prohlásili její šéfové.

Spolková kancléřka Angela Merkelová to přímo nekomentovala, ale nechala za sebe vystoupit vládního mluvčího Steffen Seiberta, který informoval, že se sešla s federálním prezidentem, kterému vyjádřila velkou úctu. Šéf bavorských křesťanských sociálů Markus Söder uvedl, že respektuje oznámení spolkového prezidenta, protože mezi nimi je vzájemné spolupráce velmi dobrá a důvěryhodná.

Anketa

Do Poslanecké sněmovny může být zvolen občan, kterému je alespoň 21 let. Je tato hranice správná?

hlasovalo: 13200 lidí

Steinmeier může pro svou kandidaturu počítat i s podporou z řad opozičních stran. Durynský předseda vlády za stranu Levice Bodo Ramelow se již dříve vyslovil pro znovuzvolení Steinmeiera na prezidentskou pozici, protože odvádí dobrou práci v obtížné fázi pandemie. Předseda liberální FDP Christian Lindner rovněž prohlásil, že podpoří Steinmeiera. Spolupředsedové Společenství90/Zelení Annalena Baerbocková a Robert Habeck varovali, že úřad spolkového prezidenta bude vtažen do volební kampaně. Zdůraznili, že o tom, kdo v příštím volebním období bude hlavou země bude rozhodnuto až po spolkových volbách, přičemž uznávají, že Steinmeier naplňuje svou funkci předvídavostí a lidskostí, vysvětlili šéfové Zelených.

Steinmeierovo současné funkční období končí po volbách Federálního shromáždění na jaře příštího roku. Je dvanáctý spolkový prezident a v této funkci působí od roku 2017, když předtím byl ve vládách Merkelové vicekancléřem, ministrem zahraničí a pro zvláštní úkoly. Během svého funkčního období stanovil několik priorit - mimo jiné se zasazoval o posílení parlamentní demokracie nejen v Německu, ale i v dalších zemích. Vztah s Izraelem je obzvláště pozitivním a je blízkým přítelem jejího prezidenta Reuvena Rivlina. V lednu loňského roku byl Steinmeier prvním spolkovým prezidentem, který na jeho pozvání vystoupil u památníku holocaustu Yad Vashema, uznal odpovědnost Německa za holocaust a deklaroval, aby se Němci navždy poučili z historie.

Druhá polovina jeho funkčního období byla silně ovlivněna covidovou pandemií a několikrát oslovil obyvatelstvo prostřednictvím video zpráv a požádal o podporu v boji proti Covidu-19. V dubnu uspořádal vzpomínkovou bohoslužbu za ty, kteří se stali obětí pandemie. Spolkové shromáždění zvolilo Steinmeiera 12. spolkovým prezidentem 12. února 2017 se souhlasem 75 procent mandatárů, kdy opoziční kandidáti Strany levice , Alternativy pro Německo a mimoparlamentních skupin neměly šanci. Steinmeier, který byl v té době ministrem zahraničí, vystřídal Joachima Gaucka, který se vzdal druhého funkčního období a 22. března 2017 složil svou přísahu na společném zasedání Spolkového sněmu a Spolkové rady. Beze sporu se považuje v současné době za jednoho z nejpopulárnějších politiků v Německu. Jaké však bude složení Spolkového shromáždění, které jej bude volit po nastávajících parlamentních volbách však nejsou zcela jasné.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…