Richard Seemann: Švýcarsko zpřísňuje pravidla pro obcházení ruských sankcí

26.02.2022 20:11 | Komentář

Jménem celé Spolkové rady – vlády, švýcarský spolkový prezident Ignazio Cassis ostře odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu, protože „masivně porušilo mezinárodní právo." Švýcarsko proto podle Cassise, který je současně ministrem zahraničí, zpřísňuje stávající pravidla pro obcházení sankcí, zejména ve finančním sektoru.

Richard Seemann: Švýcarsko zpřísňuje pravidla pro obcházení ruských sankcí
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Anketa

Pomůžete uprchlíkům z Ukrajiny, když to bude třeba? (od 26.2.)

6%
hlasovalo: 43369 lidí
Cassis, který mezi mimořádným zasedáním Spolkové rady a krizovým zasedáním OBSE krátce předstoupil před média, litoval vojenského konfliktu na evropské půdě. 

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
Spolková rada vyzývá Rusko, aby stáhlo svá vojska z ukrajinské půdy a  Cassis toto stanovisko jasně  sdělil i ruskému velvyslanci ve Švýcarsku.  Spolková vláda je velmi znepokojena situací ukrajinského obyvatelstva,  podle Cassise se ale krize týká celé Evropy. Švýcarsko se ale prozatím zdržuje uvalování vlastních sankcí na Moskvu. Svá opatření vůči Rusku však nevylučuje zpřísnit podle pokračující situace a touto cestou vydalo se již v roce 2014 v souvislosti s opatřeními EU k anexi Krymu.

Vládní odborníci  následně vysvětlili, že Švýcarsko ve skutečnosti přijímá všechny dosud uvalené sankce EU proti Rusku – s jedinou výjimkou zmrazit finanční prostředky   soukromých osob.  Ohlašovací povinnost má být nahrazena přísnějším opatřením, které ještě nebylo definováno, jak řekl pověřený velvyslanec Erwin Bollinger. Z právního hlediska Spolková rada realizuje své rozhodnutí o  platném tzv. nařízení o prevenci obcházení podle opatření přijatých Evropskou unií. "To má víceméně stejný účinek, jako kdyby se o sankcích rozhodovalo přímo," řekl Bollinger. V syrském konfliktu již přijala spolková rada sankce EU na individuálním základě a podle vládního mluvčího André Simonazziho  „Švýcarsko nemůže být zneužito k obcházení sankcí proti Rusku“.

Ve Švýcarsku jsou současně plánována shromáždění proti válce na Ukrajině. Ruská invaze podle stanice SRF šokovala mnoho Švýcarů a stále více lidí dává najevo své rozhořčení a bezmoc z nichž několik set v Curchu a Bernu to již vyjádřilo v tichému protestu. Přišlo také mnoho Ukrajinců žijících ve Švýcarsku a  hovořili o svých rodinách a přátelích , kteří jsou velmi znepokojeni: Prožívají hroznou nejistotu, nevědí, co přijde, komentuje SRF. O víkendu bude v Bernu celostátní shromáždění,  které organizují levicové kruhy, ale nesmí se konat na ústředním náměstí Bundesplatzu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…