Richard Seemann: Vídeňská koalice lidovců se Svobodnými se zhroutila

20.05.2019 20:33

V Rakousku se budou začátkem září konat mimořádné parlamentní volby, které navrhl spolkový prezident Alexander Van der Bellen po nedělním rozhovoru se spolkovým kancléřem Sebastianem Kurzem.

Richard Seemann: Vídeňská koalice lidovců se Svobodnými se zhroutila
Foto: Repro Youtube
Popisek: Hans Christian Strache na nahrávce, která ho stála post vicekancléře

 Není však stále jasné, zda s lidovou stranou zůstanou nadále po rezignaci šéfa Svobodných vicekancléře Heinz-Christiana Stracheho nadále ve vládě pověření ministři jeho strany. Zřejmé však je, že po zhroucení této koalice budou rakouští občané volit novou Národní radu, protože země bezpodmínečně potřebuje pokud možná co nejdříve znovuobnovit důvěru v politiku, jak zdůraznil Van der Bellen.
Je to nejen v zájmu Rakouska, ale důvěry světa v jeho politiku. Kurz k tomu dodal, že nejde o přání, ale nutnost. V mezičase, které bude potřebný do uskutečnění voleb, bude se muset obnovit stabilita, k čemuž povedou jeho rozhovory s představiteli všech politických stran. Při následných jednání nejvyšších ústavních představitelů bude nutno současně stanovit přesný program, protože je stále nejasné, zdali zůstane u moci současná koaliční vláda a kdo nahradí rezignujícího Stracheho. Zřejmě to bude nový šéf Svobodných Norbert Hofer, bývalý prezidentský kandidát, který je členem vládního kabinetu jako ministr dopravy a infrastruktury. Nevylučuje se však, že reprezentanti FPÖ budou nahrazeni experty jmenované spolkovým prezidentem což rakouská ústava umožňuje.

Bleskovou příčinou zhroucení koalice bylo zveřejnění v pátek o 18 hodině německými význačnými tiskovinami „Süddeutsche Zeitung“ a „Spiegel“ výňatky dva roky starého videa kde Strache s předsedou poslanecké frakce Johannem Gudemusem sedm hodin rozprávěli s údajnou neteří ruského oligarchy, který chtěl v Rakousku investovat čtvrt miliardy eur. Z rozhovoru vyplývalo, že šlo o tzv. špinavé peníze, kterými chtěl investovat do vlivného rakouského listu „Kronen Zeitung“, který by čtvrt roku před volbami psal ve prospěch Svobodných. Kromě toho strana by obdržela ilegální milionovou finanční podporu. Jako protislužbu nabízel Strache, když se mu podaří vstoupit do vlády milionové zakázky oligarchovým firmám od státních podniků. Jednání , které se konala na španělském ostrově Ibíze bylo pouze fingované a zatím zůstává otázkou kdo jej vlastně zorganizoval. Podle některých informací stál za vším německý satirik a komik Jan Böhmermann známý z aféry s tureckým prezidentem. Strache okamžitě po zveřejnění této nahrávky rezignoval ze všech svých funkcí, protože byl na něho spáchán politický atentát. Nepopíral však jeho pravost a zdůvodnil, že jeho vystoupení bylo ovlivněno alkoholem, který podporoval silácké prohlášení, kterými chtěl imponovat přítomné atraktivní blonďaté falešné neteři, která přišla z Estonska. Čtyřiceti devítiletý politik se přitom omluvil i své rodině za své počínání, ze které se pochopitelně nic neuskutečnilo. Současně však vyžaduje právní posouzení celého případu se soudními konsekvencemi.

Šéfka největší opoziční sociálně demokratické strany Pamela Rendi-Wagnerová kritizovala kancléře Kurze, že má odpovědnost za vzniklou situaci, protože se blahovolně díval na exesy koaliční extremistické strany. Čekal až do posledních chvíle na propuknutí skandálu, ačkoliv o existenci videa věděl nejméně již 48 hodin před jeho zveřejněním. Odpovědnost za současnou politickou situaci musí jednoznačně převzít Kurz a nikoliv opozice. Proto sociální demokraté nevyzývali po nových volbách a neměli žádné tajné kontakty s jeho lidovou stranou. Nezakládá se na pravdě, že je připravena obnova rudo-černé koalice mezi oběma stranami.

Ještě během sobotního večera se shromažďovali živelně demonstranti před spolkovým kancléřstvím a vyvolávali požadavky po nových parlamentních volbách. Prohlášení spolkového prezidenta a kancléře k politické situaci se účastnili desítky zástupců sdělovacích prostředků. Oba aktéři však okamžitě beze slova po svém vystoupení opustili reprezentační místnosti Hradu a kancléřství. Pouze oznámili, že se budou často scházet do vyřešení celé situace.

Během neděle se gremia Svobodné strany Rakouska sešla a rozhodla jednomyslně Hofera designovat na nového předsedu FPÖ. Ve večerních hodinách pak oznámil odstupující předseda poslanecké frakce Gudenus výstoupení ze strany. Sešlo se i prezidum sociálně demokratické strany a jednomyslně se usneslo účastnit se nastávajících parlamentních voleb s kandidátkou na jejímž čele bude její předsedkyně Rendi-Wagnerová. Očekává se, že ještě během pondělí bude rozhodnuto o dalším osudu vlády. Kancléř Kurz zřejmě požádá spolkového prezidenta, aby odvolal z funkce ministra vnitra Herberta Kickla, přesto že vedení Svobodných pohrozilo v tomto případě rezignaci všech svých ministrů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …