Richard Seemann: Vítězem parlamentních rakouských voleb jsou lidovci

01.10.2019 7:33

Rakouská lidová strana ÖVP zvítězila velkým náskokem před ostatními stranami v mimořádných parlamentních volbách, jak již předem naznačovaly předpovědi.

Richard Seemann: Vítězem parlamentních rakouských voleb jsou lidovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Oproti předchozím volbám v roce 2017 získala téměř dalších šest procent takže dosáhla 38,4 voličské podpory a tím 71 (+9) poslanců v 183 členné Národní radě – dolní parlamentní komoře. Na druhé místě se umístila Sociálně demokratická strana Rakouska SPÖ, která ztratila pět procent hlasů a dosáhla 21,5 % a 41 (-11) poslanců.

Na třetím pak s největší ztrátou téměř deseti procent hlasů bývalá koaliční pravicově  populistická  Svobodná strana Rakouska FPÖ, která přišla o dvě desítky poslanců a klesla na 17 % s 30 (-21) poslanci. Největší přírůstek však zaznamenala strana Zelených s 10 procenty hlasů a umístila se s 12,4 % na čtvrtém místě s 26 poslanci, když v předchozích volbách musela opustit parlament, protože nezískala potřebné čtyřprocentní podpory. Na posledním pátém místě se se 7,8 procenty umístila liberální NEOS, která ziskem dva a půl procentní  větší volební podpory dosáhla 7,4 procent s 15 (+5) poslanci. Národní radu musela opustit strana JETZ, která získala pouhá dvě procenta voličů a ztratila tím 8 poslaneckých míst.

Šéf vítězné strany ÖVP 33letý bývalý spolkový kancléř Sebastian Kurz, který bude pověřen sestavením vlády spolkovým prezidentem Alexandrem Van der Bellenem má možnost utvořit dvoučlennou koalici tudíž se třemi stranami  SPÖ, FPÖ nebo Zelenými. Politologové počítají , že  ta má právě největší naději.

V krátkých projevech šéfové těchto stran nevyloučili svou koaliční účast. Kurz však žádnou z nich v diskusi šéfů stran v televizním studiu veřejno právní ORF přímo neoznačil. V projevu jásajícím straníkům, prohlásil že v příštích dnech se sejde s jejími představiteli, přesto že předcházející jejich předvolební vystoupení dosáhli dna politické kultury. Předsedkyně SPÖ Pamela Rendi Wagnerová prohlásila, že straně se nepodařilo dosáhnout toho co chtěla naopak  skončila historicky nejhorším výsledkem. Podle jejího názoru jde však o přechodnou stanici a bude nadále pokračovat v nastoupené cestě. Jasným cílem což se zřejmě podařilo bylo zabránit pokračování koalice lidovců se Svobodnými. Odliv voličů zřejmě směřoval podle jejího názoru do řad Zelených. Podle úřadujícího vedoucího SPÖ Thomase Drozdy nedojde k žádným personálním změnám.

Šéf FPÖ Norbert Hofer považuje koaliční obnovu s lidovci za obtížnou v důsledku špatných výsledků. Nyní bude nutno stranu obnovit, což přímo velkou šanci nabízí vnitropolitická krize. Lídr  Zelených Werner Kogler se vyslovil velmi rezervovaně k nastávajícím možným jednáním s lidovci o ustavení vzájemné koalice. Především bude muset ustavit svůj poslanecký klub, aby mohla představit své politické požadavky. Předsedkyně liberálů Beata Meinl-Reisingerová zdůraznila, že strana NEOS dosáhla zatím svého nejlepšího volebního výsledku. Je si vědoma, že není pro vytvoření koalice potřebná. Bude se však nadále snažit přesvědčit Sebastiana Kurze, že by neměl obnovit bývalou koalici se Svobodnými, což vlastně bylo hlavním předvolební cílem strany NEOS.

Do ustavení nové vlády bude nadále působit přechodný kabinet Brigitte Bierleinové.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…