Richard Seemann: Zelení propadli ve volbách v Rakousku i Dolním Sasku

16.10.2017 10:43

Z předběžných výsledků výsledku nedělních parlamentních voleb v Rakousku a zemských voleb v druhé největší spolkové německé zemi Dolní Sasko, které mají obdobný počet voličů vyplývá, že strana zelených v obou případech propadla.

Richard Seemann: Zelení propadli ve volbách v Rakousku i Dolním Sasku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova rakouského parlamentu

Sociální demokraté v Rakousku klesli z prvého místa na druhé za lidovci ÖVP, ale neztratili jediný poslanecký mandát a v Dolním Sasku se stali překvapivými vítězi nad CDU a obhájili své první místo. Pro předsedy sociálně demokratických stran Christiana Kerna a Martina Schulze to znamená obhájení svých předsednických funkcí důležitých pro stabilitu SPÖ a SPD.

Na straně druhé rakouské lidové straně přes značný přírůstek mandátů se nezdařilo získat nadpoloviční většinu a bude si muset najít koaličního partnera, kterým však zřejmě nebudou jako dosud sociální demokraté, kteří oznámili, že přejdou do opozice. Zbývají jim tak zřejmě pravicoví populisté Svobodní Heinz-Christiana Stracheho, kteří je zatlačí ještě více do prava, než si původně přáli. Pro Angelu Merkelovou prohra je velmi nepříjemná protože to oslabí její již tak složitou situaci při vyjednávání jamajské koalice se zelenými, liberály a zvyšující se kritikou její sesterské bavorské CSU.

V rakouských předčasných parlamentních volbách jsou jasnými vítězi lidovci. Získali navíc oproti posledním volbám v roce 2013 téměř 8% hlasů a zvýšili si celkový poměř hlasů na 32% se ziskem 62 mandátů ze 183. Sociální demokraté jsou stabilní s 27 % a budou mít nadále 52 poslaneckých míst. Jsou tak těsně před Svobodnými, kteří zvýšili svůj podíl o 5% na celkových 26% s 51 poslanci. Strana Zelených utrpěla debakl ztrátou téměř 10% hlasů a pokud se jim nepodaří překročit čtyřprocentní zábranu omezující vstup do parlamentu, ztratí všech svých 24 mandátů. Peter Pilz bývalý poslanec Zelených, který šel do voleb z vlastní kandidátkou má naději, že se mu podaří získat osm parlamentní křesel. Liberální NEOS zůstane nadále se svými 5% v rakouském zákonodárném sboru s deseti poslanci. Rozhodující pro strany, které se pohybují na hraně svých důsavadních výsledků bude nyní záležet na sčítání 889 tisíci volebních dopisů, které zaslalo více jak 16% voličů. Do parlamentu se tak dostane zřejmě šest politických stran, když parta miliardáře Stronacha se jich již nezúčastnila, a její mecenáš se vrátil zpět do Kanady.Volební účast dosáhla téměř 80 %.

Povzbuzení v těžké situaci strany

Po nedělních volbách má největší početní převahu koalice lidovců ÖVP s pravicově populistickou FPÖ. Teoreticky je možná i velká koalice ÖVP/SPÖ a koalice SPÖ/FPÖ. Ostatní tři strany prakticky nehrají žádnou roli. Vítěz voleb předseda lidovců, ministr zahraničí se jasně nevyslovil s kým vytvoří koalici a tento problém nechává zatím otevřený. Chce čekat na oficiální vyhlášení výsledků voleb a pak se spolkový prezidentem bude mít slovo. Jeho postavení je silnější než našeho a může jmenovat kancléře podle svého uvážení a není vázán výsledkem voleb. Pokud pověří touto funkci Kurze ten je připraven jednat se všemi parlamentními subjekty. Šéf sociálních demokratů Kern se k možné vládní účast nestaví zatvrzele, ale očekává, že dojde k rychle dohodě mezi ÖVP a FPÖ. Vítěz voleb své vítězství chce přetavit ve „velkou šanci , která změní zemi“. Podle názoru Kurze Rakousko potřebuje nový politický styl a kulturu a chce na tomto úkolu se všemi spolupracovat.

Vítězi zemských voleb v Dolním Sasku se stali sociální demokraté, kteří získali 37% hlasů s 55 mandáty před křesťanští demokraty s 33,6 procent s 50. Zelení utrpěli těžké ztráty když podle předběžných výsledků získali pouhých 8,5% s 12 poslaneckými křesely. To nebude stačit v pokračování koalice se sociálními demokraty protože chybí jeden mandát pro nadpoloviční většinu. Spolková předsedkyně Zelených Simone Peterová hájila tento propad, že i tak jde o její druhý nejlepší volební výsledek v Dolním Sasku. Liberální FDP získala 7,5% s s 11 mandáty následována pravicově populistickou AfD, která získala 6,2 procenta hlasů a o dva mandáty méně.. Do zemského sněmu se zřejmě nedostane strana Levice. Matematicky by byla možná velká koalice sociálních a křesťanských demokratů nebo jamajské spojenectví s CDU a FDP a pak ještě tzv. semaforová sestavenou z červené SPD, žluté FDP a zelených. Volební účast dosáhla 63,1 %.

Śéf sociálních demokratů Martin Schulz označil úspěch své strany jako „velkolepé vítězství“. Jde o velké povzbuzení v těžké situaci strany, která se nerozložila po třech předcházejících porážkách. Ministerskému předsedovi Stephanu Weilovi se podařilo jednoznačně dosáhnout pozoruhodného vítězství v dějinách strany. Generální tajemník CDU Peter Tauber vyzval SPD, aby uzavřela s jeho stranou koalici, protože bezpochyby obdržela od voličů pověření k sestavení vlády. Spolková předsedkyně Levice Katja Kippingová vyjádřila své zklamání nad tím, že se nepodařilo její straně vstoupit do zemského sněmu. Zklamání vyjádřil i spolkový předseda Aternativy pro Německo Bernd Riexinger, protože i když bude zastoupena ve sněmu očekával lepší výsledek.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …