Richard Siemko: Vláda rozpočtové nezodpovědnosti

07.10.2011 14:29

Jako větší část občanů vím, že pokud je náš rodinný rozpočet nevyrovnaný, neboli máme větší výdaje, než příjmy, musíme snížit výdaje, nebo zvýšit příjmy. V žádném případě bych naši rodinou situaci neřešil půjčkou.

Richard Siemko: Vláda rozpočtové nezodpovědnosti
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

Naše koaliční vláda celou dobu své existence vyhlašuje, že je vládou rozpočtové zodpovědnosti. Ovšem v rozporu s tímto tvrzením můžeme v posledních týdnech sledovat, jak toto své krédo začíná opouštět a začíná se chovat jako ti, kdo se domnívají, že z dluhové pasti se lze dostat dalšími půjčkami. Co jiného jsou Kalouskovy vládní dluhopisy? Vláda si chce v příštích létech půjčit od občanů svého státu až 200 miliard Kč a to právě formou státních dluhopisů.

Pokud se dá předpokládat, že tato koalice vydrží až do příštích voleb, nikdo nepředpokládá, že by uspěla v příštích volbách. Můžeme oprávněně prohlásit, že se vláda chová stejně, jako všechny předchozí vlády. Jen zvyšují naši zadluženost a odsouvají splácení těchto dluhů na budoucí generace. A jestliže se příštím rokem zvýší inflace, což je skoro jisté, přijdou všichni ti, kdo si vládní dluhopisy koupili o část svých úspor, a nám všem se zvýší výdaje, neboť my budeme muset tento dluh státu financovat. Podobně uvažuje velká část finančních odborníků.

Někde jsem včera četl, že zvolit si v dnešní době investici do těchto státních dluhopisů  s tak malým výnosem, je jedna z nejhorších investic, dokonce ještě nevýhodnější, než akcie. Proč se těch několik stovek lidí a organizací nechalo tak napálit? Buď jsou až příliš důvěřiví, nebo jím schází základní finanční vzdělání.

V jednom dnešním článku jsem se dočetl, že jedna devadesáti letá babička chce státu pomoct koupi státních dluhopisů. Načež jeden diskutující reagoval slovy: „Pomoct? Jestli chcete někomu pomoct, tak vezměte peníze nebo vercajk nebo cokoliv, dojděte za ním a pomozte mu. Cpát peníze státu a myslet si, že je to pomoc, když stát to rozhází za nesmysly, když tím podpoříte korupci, nezodpovědnost v hospodaření, to je, nezlobte se na mě, projev neuvěřitelné hlouposti." Zde.

Odborníci předpokládají, že tento záměr vlády sníží náš rating, což se zákonitě projeví na naši důvěryhodnosti u finančních institucí. A prodlouží splácení našeho státního dluhu.

Vyšlo na blogu iDnes
Publikováno se svolením autora

Dále čtěte:
Kalousek je symbolem prohnilosti politiky, říká profackovaný mladík
Kalousek profackoval mladíka, který ho urážel. Rath: Měl opičku

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …