Robert Břešťan: Američané chtějí v Sýrii udržet českou velvyslankyni Evu Filipi. Vydatně jim v tom pomáhá Miloš Zeman

16.10.2015 19:25

Česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi diplomaticky zastupuje nejen ČR, ale i Spojené státy. Kvůli služebnímu zákonu by měla skončit. Na její setrvání v konfliktní oblasti tlačí Hrad i USA.

Robert Břešťan: Američané chtějí v Sýrii udržet českou velvyslankyni Evu Filipi. Vydatně jim v tom pomáhá Miloš Zeman
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti údajné americké agresi vůči Sýrii před ambasádou USA v Praze

To, že Spojené státy opakovaně projevily zájem o to, aby Eva Filip v Sýrii zůstala, potvrzuje ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. „Ano, americká strana o to projevila zájem na několika jednáních. Je to jednoznačně i v zájmu České republiky“ napsal na dotaz HlídacíPes.org.

Nový člověk v Sýrii?

Už dříve Kmoníček upozornil na to, že v Sýrii česká ambasáda zastupuje i zájmy USA jako „US protective power“. Američané své velvyslanectví v Sýrii, podobně jako řada zemí EU, uzavřeli z bezpečnostních důvodů už v roce 2012 .

„Poslat nového velvyslance by znamenalo, že bude muset předat pověřovací listinu Bašáru Asadovi. Asad by tedy uděloval agrément velvyslanci, který představuje US protective power,“ poukázal na diplomatické komplikace Kmoníček.

Vybrat kohokoli, kdo v komplikované situaci v Sýrii nyní obstál, by podle něj navíc bylo velmi obtížné. „Musí to být člověk, který by převzal dosti složitá vyjednávání v konzulárních případech nejen za nás, ale i za USA, což je nemožné bez slušné znalosti arabštiny a osobních kontaktů v Sýrii,“ řekl v rozhovoru pro HlídacíPes.org Kmoníček.

Nový arabsky hovořící muž či žena, který se zná na místě se správnými lidmi a dostal by agrément, by byl podle něj nyní takřka nesplnitelný úkol.

Neoficiálně zájem Američanů na setrvání zkušené české velvyslankyně potvrzují i oslovení zástupci Ministerstva zahraničí. Oficiálně se ale Černínský palác omezuje na obecné konstatování.

„Ministerstvo zahraničních věcí respektuje služební zákon, který stanoví hranici pro ukončení služby na 70 let. Toto se týká i postu velvyslankyně v Sýrii, za kterou hledáme adekvátní náhradu. O paní Filipi bychom neradi přišli vzhledem k její vysoké odbornosti a renomé, proto pro ni hledáme v tuto chvíli adekvátní uplatnění,“ říká mluvčí Michaela Lagronová.

Raději bez médií

Jedno z řešení diplomatického problému nabízí novela služebního zákona, kterou už projednává sněmovna a nyní ji řeší ústavně-právní výbor. Novela počítá s možností, že by velvyslanci mohli dokončit svůj mandát i přes věkový limit sedmdesáti let.

Změna by se týkala o velvyslankyně na Slovensku Livie Klausové, již na tento post prosadil prezident Miloš Zeman. Je však zjevné, že novela vzniká především kvůli vyšším diplomatickým zájmům v Sýrii.

V to, že novela projde a „syrský problém“ se tím vyřeší, otevřeně doufá i Hrad. „Máme připraveno několik B variant, ale doufáme, ze na ne nedojde a zdravý rozum zvítězí,“ konstatuje Hynek Kmoníček.

HlídacíPes.org už dříve s žádostí o rozhovor oslovil i velvyslankyni Filipi. „Prozatím je pro naši práci v Damašku lépe, když pracujeme bez mediálního zájmu,“ napsala v odpovědi Eva Filipi.

„Vysoce si ceníme zastupitelskou roli, kterou Česká republika plní pro nás v Sýrii. Velvyslanectví ČR v Sýrii vedené velvyslankyní Filipi ukazuje velkou odvahu při zastupování amerických zájmů a při poskytování podpory občanům USA v Sýrii od uzavření naší ambasády v roce 2012,“ ocenil činnost Filipi tiskový mluvčí americké ambasády v Praze Daniel Ernst.

Psáno pro HlidaciPes.org, Ústav nezávislé žurnalistiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…