Robert Troška: Koronaviroví vikingové

27.03.2020 19:35

Švédové se rozhodli s koronavirem bojovat srdnatě bez karantén a omezení. Rozhodli se (přesněji jejich vláda) jít cestou „promoření obyvatelstva koronavirem“, po kterém získají „přirozenou imunitu“.

Robert Troška: Koronaviroví vikingové
Foto: Vít Hassan
Popisek: V jihošvédském městě Malmö

Zatímco v současnosti již všechny vlády na kontinentu přijímají poměrně tvrdá opatření na karanténu, zákazy vycházení, omezení pohybu na veřejnosti, Švédové jdou opačnou cestou (ZDE), kdy děti mladší šestnácti let nadále chodí do školy, lyžařské areály jsou plné rekreantů a lidé ve Stockholmu nadále pracují z kanceláří. Švédové chtějí udržet ekonomiku v chodu.

Podobnou cestou jako Švédsko se ještě před pár dny ubírala Velká Británie, která razila podobnou cestu „přirozeného promoření“, jenže od pondělí 23.1.2020 již premiér Johnson nařídil lidem sedět doma v důsledku nedostatečné kapacity přeplněných nemocnic a chybějícího personálu v nemocnicích.

Tabulka počtu úmrtí a počtu infikovaných Coronavirem
(data k 26. 3. 2020)

tabulka

tabulka

V tabulce jsou zřetelné rozdíly mezi Rakouskem a Švédskem v počtu nakažených a počtu úmrtí. Mohou znamenat buď skutečnost, že koronavirus se Švédska bojí a proto si nedovolí nakazit švédskou populaci ve větším měřítku anebo malý počet testovaných, kdy reálně je počet nakažených ve Švédsku zhruba trojnásobek udávaného počtu.

Ještě extrémnější příklad nabízí porovnání Velké Británie a Švédska, přímo super extrém je porovnání Velké Británie s Českou republikou. Nejen, že Britů by mělo být nakaženo podle prosté matematiky již o řád více, ale některé britské studie, konkrétně výzkumníci z Oxfordské univerzity (ZDE) již hovoří o polovině nakažených obyvatel Británie. Pokud by se tento údaj ukázal pravdivý, Británie by si v porovnání s ostatními státy vedla dobře a velká část populace by již získala přirozenou imunitu. Jenže přesné výsledky neznáme, nezná je zatím nikdo.

Ale zpátky ke Švédsku, zlí jazykové tvrdí, že se švédská vláda bojí zavést restriktivní opatření vzhledem k omezeným možnostem použití síly a donucovacích prostředků v tzv. no-go zónách, kdy stát už tyto oblasti nemá úplně pod kontrolou (časté bombové útoky nejsou v těchto oblastech výjimkou).

Ještě malá poznámka, Švédové mají z pohledu šíření koronaviru výhodu ve větší rozloze státu (téměř 6x větší) při výrazně nižší hustotě zalidnění (počet obyvatel Švédska je stejný jako u nás).

Bude zajímavé sledovat další vývoj, švédská vláda jde znovu cestou experimentu na svých lidech. Pokud se jim tento experiment podaří, vyjdou z koronavirové krize jako velcí vítězi, v opačném případě strmého nárůstu počtu akutních případů moc sympatií ze strany svých občanů nezískají, přeplněné nemocnice umírajících spolu s nedostatkem personálu nejsou ideálním odrazovým můstkem pro dobrý výsledek v příštích volbách.

Každopádně jim fandím, aby se jim experiment zdařil a měli co nejméně úmrtí. Už za pár týdnů budeme vidět výsledky.

Robert Troška
Autor knihy Mračna nad Evropou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…