Robert Troška: Pár poznámek k demonstraci za českého řidiče pana Sagana

07.02.2019 9:36

V pondělí jsem se zúčastnil demonstrace za propuštění českého řidiče kamiónu pana Sagana, kterého francouzská justice, přesněji odvolací soud odsoudil k dvěma letům nepodmíněně za převážení nelegálních migrantů.

Robert Troška: Pár poznámek k demonstraci za českého řidiče pana Sagana
Foto: Archiv Roberta Trošky
Popisek: Robert Troška

Na celém případu je několik věcí nepochopitelných:

  1. Jak je možné, že byl český řidič odsouzen, ale přitom těch 15 nelegálních migrantů nebylo vůbec souzeno! Má tomuto rozsudku česká veřejnost rozumět tak, že nelegální migranti, kteří se násilně dostávají přes hranice (nedovolené vloupání do kamiónu bez vědomí řidiče) jsou považováni za oběti?!

  2. Proč české ministerstvo zahraničí pod vedením pana Petříčka dává ruce od případu pryč? Alespoň tak prozatím působí jednání min. zahraničí. Ve většině západních zemí se svým uvězněným občanům snaží pomoci, v tomto případě zatím ministerstvo zahraničí postupuje liknavě.

  3. Jednala by francouzská justice stejně u občana některé z „původních“ západoevropských zemí jako jsou Belgičané nebo Němci? Člověk má pocit, zda v této kauze nešlo o exemplární potrestání „jednoho těch z východu, co nám (Francouzům) berou práci.“

  4. Bude francouzská justice trestat dvouletými zákazy nepodmíněně také posádky lodí, co vozí migranty od afrických břehů až do Francie?

  5. Česká mainstreamová média až na výjimky mlčí. Vypovídající je přístup veřejnoprávní ČT, která v úterní zpravodajské relaci Události , komentáře vysílala rozhovor se slovenskou „umělkyní“, která vymyslela ty aktivistické plachty na univerzitě v Ústí nad Labem, kde dává rovnítko mezi holokaustem a odmítáním tzv. uprchlíků z muslimských zemí. Pan Sagan má smůlu, že nepatří k žádné menšině, je pro média nezajímavý, případě jinakosti by mainstreamová média nastartovala podporu a masírovala by občany od rána do večera.

Na Velkopřevorském náměstí před francouzskou ambasádou byla zima, hodně velká zima, a ta zalézala po hodině pěkně do těla, takže jsem chápal, proč přišlo tak málo lidí (v novinách sice píší, že napočítali 30 demonstrantů, ale já bych řekl ještě méně). U mimopražských je ta neúčast v tomto zimním období pochopitelná, nevíte, zda se počasí nepootočí o 180°, ale pro nás Pražáky nasednout do tramvaje a přijet nebyl žádný problém.

Když jsem tak stál pod okny francouzského velvyslanectví (je to krásná budova), měl jsem smíšené pocity o Francii, na jednu stranu jedna z nejrozvinutějších demokracií, na druhou stranu uvnitř státu byrokratická mašinérie, která jednala nesmírně přísně vůči řidiči a naprosto benevolentně vůči těm, co násilím porušují zákony.

Uvidíme, jak celá kauza s odsouzeným českým řidičem, jehož partnerka má navíc rakovinu a musí se léčit, bude pokračovat. Přejme si happyend.

Odkaz na samotnou demonstraci ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.