Roman Pokorný: Moravce Witowská nenahradí. Má místo, po kterém toužila

01.09.2020 9:47

Zůstane v Barceloně, kde se nejen fanoušci bouří a protestují proti jeho odchodu, přestoupí jinam, kolik bude stát, podaří se mu vyvázat ze současné smlouvy. Otázky, na které veřejnost dostane již brzy odpověď. Statisíce článků a televizních reportáží po celém světě o zatím stále ještě hvězdě španělské Barcelony, nejznámějším „vyslanci“ Argentiny Lionelem Messim, vychází již několik týdnů.

Roman Pokorný: Moravce Witowská nenahradí. Má místo, po kterém toužila
Foto: Repro ČT1
Popisek: Moderátorka Světlana Witowská

Podobně bez celosvětového zájmu a tisíců článku jsme si mohli připadat v případě ohlášeného konce televizní moderátorky Světlany Witowské v České televizi. Kdy skončí, kam odejde, co zatím vším je, nahradí v Otázkách Václava Moravce, jak ji ohrožuje v její nezávislé televizní kariéře nový partner, bývalý diplomat Petr Kolář? Na rozdíl od Messiho jsme už odpovědi na tyto otázky dostali. Witowská Moravce nenahradí, nikam neodejde, zůstane v České televizi a bude zde moderovat podvečerní pořad Interview ČT24. To vše „prasklo“ v posledních Událostech, komentářích, které Witowská uváděla s Marcelou Augustovou, která hned na začátku oznámila, že její kolegyně uvádí Události dnes naposledy. V závěru dostala na rozloučenou od posledního hosta květiny a dojatá oznámila, že nikam neodchází a že bude již tento týden uvádět Interview ČT24. A hotovo! Kdy se jasně vyjádří ke svému přestupu miliardová fotbalová hvězda Lionel Messi zatím nevíme. Jde o velké peníze a každé slovo navíc může v plánovaném přestupu jen uškodit.

Každé srovnání kulhá na obě nohy, nechtějí si přiznat naši politici, když srovnávají své politické soupeře s většinou nechvalně proslulými historickými osobnostmi. Kalousek například takhle před lety přirovnal Babiše k Mussolinimu. Stejné je to s přirovnáním Messiho s Witovskou, taky kulhá na obě nohy, jen překvapuje, jak velká mediální pozornost poutá jeden televizní odchod, neodchod, jen změna postu moderátorky České televize. Google vám nejde hned několik desítek článků s touto tematikou.

Konec prázdnin je pravidelně časem velkých tiskových konferencí všech českých televizí, komerčních i jedné veřejnoprávní a představování novinek, které pro své diváky připravily do nové sezóny. Očekávání byla velká, realita mizerná. Dále se šetří, novinek bude jen minimálně. Prima se chlubí pokračováním svého úspěšného seriálu Slunečná, která dál poráží své soupeře na celé čáře. Porazila již Ordinaci na Nově a nyní, když byly její předpremiérové díly vysílány v podvečer, proti Ulici na Nově, byla znovu velmi úspěšná. Zajímavé je, že když se Slunečná vrátila k hlavnímu večernímu času a nabízela vlastně reprízy odpoledních předpremiér, sledovalo ji opět nejvíce diváků. Jak dlouho asi vydrží Primě takové „beranidlo“, které se ničeho nezalekne.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil jel na Tchaj-wan?

hlasovalo: 20163 lidí

Nikoho nepřekvapilo, že v úsporném režimu, navzdory pravidelným platbám svých koncesionářů, bude i v nové sezóně pokračovat Česká televize. Na druhé straně se není čemu divit, když tento televizní král repríz, má úspěchy i se starými vykopávkami. Silvestrovské opakování Všechnopárty Karla Šípa s Karlem Gottem, jsou toho zářným příkladem. Jen nám stále uniká prý odlišná struktura nového kanálu ČT3, který je k reprízám přímo určen. A skončí opravdu s koncem koronavirové pandemie. Protože boj s koronavirem neskončí asi nikdy, neskončí ani šikovný výdobytek tohoto viru. Otázkou je, jak hluboko lze do archívu sahat a využívat jej. Konečně také reprízy repríz by nebyly pro Českou televizi ničím novým.

V neděli začal po prázdninách publicistický pořad s Norou Fridrichovou 168 hodin. Jako obvykle byly jeho nejlepší částí Malostranské korekce s Miroslavem Koreckým. Nechyběl vtip ani patřičný nadhled. Záběry na nejistou pirátskou poslankyni Olgu Richterovou, kterou kromě její výšky hned tak nic nerozhodí, zde byla v šoku z neplánované hudby ve sluchátkách, anebo na vylekanou ministryni financí Schillerovou bez roušky, neměly chybu a ve vážné České televizi se ocitly jakoby náhodou. Co se ale povedlo nejlépe byl Koreckého výlet do dětství bojovné ministryně sociálních demokratů, když se nechala jako jedenáctiletá vyfotit se svým tehdejším idolem šéfem ODS Václavem Klausem. Pak se podle Koreckého její názory nějak zamíchaly, což je škoda, protože dnes by mohla stát v čele ODS na místě jemného profesora Fialy jako proslulá Margaret Thatcherová.

Ostatní diskuzní pořady minulého týdne by se daly shrnout pod jediné slovo roušky. Roušky a koronavirus jsou zkrátka nesmrtelní. Ukázková byla v tomto směru debata na Primě v pořadu Partie Terezie Tománkové. Ministr školství Robert Plaga mluvil o pravidlech nošení roušek a manuálu, který ministerstvo pro tento účel pro školy vypracovalo, s takovým zaujetím, až si divák mohl myslet, že ředitelé škol jsou absolutně nesvéprávní a že bez manuálu nic nesvedou, protože tomu nerozumí. Nejlépe by šel prý manuál vypracovat, kdyby každá škola měla stejné prostorové dispozice, aby učitelé přesně věděli, kam děti přesunout s rouškou, anebo bez ní. Ještě, že tomu tak naštěstí není a že učitel i ředitel školy poznají, kdy dítě kašle, protože mu zaskočil jen rohlík a nemusejí ho odvádět do karantény.

Dnes zahájený nový školní rok bude určitě zajímavý. Ještě, že hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová je usměvavá žena, jak dokazovala v Otázkách mrzouta Václava Moravce a že si, doufejme, se vším poradí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …