Rudolf Kučera: Pokračovat nebo začít znovu?

22.06.2013 9:02

Otázkou je, co vlastně Česká republika v dané chvíli potřebuje nejnaléhavěji. Začnu tím, co nepotřebuje. Nepotřebuje, aby stávající vláda pokračovala ve stejném složení a snažila se dotáhnout rozdělané tzv. reformy. Jsou tu přece ministerstva a ministři, kteří by měli skončit se svou velmi špatnou činností.

Rudolf Kučera: Pokračovat nebo začít znovu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Na prvním místě Ministerstvo práce a sociálních věcí, kde dožívá špatnýprojekt S-karet, blíží se krach důchodové reformy a evidentně existuje zhoršená situace v rozesílání opět redukovaných sociálních dávek. Na druhém místě Ministerstvo dopravy a jeho nedomyšlené a špatně připravené projekty opravy dálnic, především D1. A konečně například Ministerstvo obrany, které polyká obrovské částky peněz a vyrábí jeden skandál za druhým.  
 
A tak by bylo možné pokračovat dál, ale raději si položme otázku, podle čeho se vlastně posuzují jednotliví adepti na vysoké posty ve státní správě, kterým jsme si zvykli říkat politikové? Podle jejich vztahů mezi sebou, jestli zapadají do hry té či oné mocenské kliky? Nebo podle jejich faktických výkonů na tom či onom postu a jejich přínosu pro občany? Pak bychom si museli přiznat, že není možné, aby tato vláda pokračovala ve stejném složení, pouze s novou premiérkou. Neměla by dostat důvěru v poslanecké sněmovně, minimálně proto, že se podílela na hospodářské recesi a zhoršující se sociální situaci mnoha občanů, která pokračuje a možná se i bude prohlubovat. Na Evropu se přitom nelze, jak už všichni dávno víme, vymlouvat, když například sousední Německo, ale i jiné země trvale prosperují. Proč mezi ně nepatříme? Hospodářská recese není přece žádnou živelnou pohromou jako například povodně.  
 
Česká republika proto nejvíce potřebuje akceschopnou vládu, která může vzejít pouze s co nejrychlejších voleb. Kdokoli tyto volby oddaluje, jedná proti zájmům většiny obyvatel. Jenom stabilní vláda na čele se zkušeným exekutivním politikem a ne jen zkušenou parlamentní političkou, přitahuje do země investory a finanční příspěvky Evropské unie.  
 
Jenom stabilní vláda může zlepšit špatnou pověst země. Rozhlédněme se trochu po světě. Země jakou jsou Brazílie, Rusko nebo Turecko opouštějí mezinárodní investoři, protože se tam prudce zhoršuje politická situace a občané se bouří. Chtějí proto uložit peníze tam, kde je bezpečno. Česká republika dlouho platila za relativně bezpečnou zemi, v níž sice korupce neustále hrozila na všech úrovních, ale současný pád vlády, a pokud co nejrychleji nevznikne nová plnohodnotná vláda, se dříve či později musí odrazit na postoji světových institucí.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…