Rudolf Kučera: Ukrajina nenabízí žádné schůdné řešení

15.12.2013 11:35

Každý z nás patrně obdivuje silnou touhu značné části Ukrajinců po sblížení se Západem a přeje si, aby patřičné smlouvy s Evropskou unií byly dříve či později podepsány. Je však si třeba uvědomit, že realita není černobílá. Ukrajina není jednotným národním státem. Je rozpolcená mezi prozápadní, západní a střední část a proruskou východní a jižní část.

Rudolf Kučera: Ukrajina nenabízí žádné schůdné řešení
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Uváděná čísla se dost liší, ale pokusím se o jakýsi přibližný obraz. Ukrajinců je samozřejmě většina, ale Rusů je okolo 20%, na východě Ukrajiny ještě víc, možná až 40%. Jazykově je to asi půl na půl, na východě země převažuje ruština. Ve 13 z 27 ukrajinských regionů je ruština oficiálním jazykem, rovnoprávným s ukrajinštinou. Velká většina Ukrajinců patří k orthodoxní pravoslavné církvi moskevského patriarchátu, menší část k orthodoxní pravoslavné církvi kyjevského patriarchátu. Co do počtu věřících jsou na druhém místě muslimové, kterých jsou asi 2 miliony, a až za nimi pak řecko-katolicky věřící, kterých je asi o polovinu méně. Země je tedy etnicky, jazykově a nábožensky rozpolcená a tato rozpolcenost se zákonitě odráží a bude vždy odrážet v politické oblasti, při každých volbách, v reakcích obyvatel na takové události jako je právě dnes asociační dohoda s Evropskou unií atd.

Z politologického hlediska existují pouze dvě možnosti. Buď se země rozdělí na dvě poloviny, což je z hlediska mírového vývoje v oblasti a také z mezinárodního hlediska zcela nepřijatelné. Země má téměř 46 milionů obyvatel, rozlohu 600 000 čtverečních kilometrů a její poklidné rozdělení, jako tomu bylo v případě například Československa, si ani nelze představit. Nebo se v ní bude postupně vyvíjet nějaká forma federalismu se silnými prvky konsensuální demokracie. To znamená, že dnešní centrální vláda, která byla zvolena se silnou podporou východní části, by musela navázat vážné rozhovory s představiteli všech ukrajinských regionů a hrát roli prostředníka v hledání možných konsensuálních řešení. V tom by mohla pomoci i Evropská unie.

Jenže je tu ještě jeden faktor ve hře a sice Rusko. Rusko se cítí povoláno ochraňovat ruskou menšinu na Ukrajině a nepřipustit její ukrajinizaci. Miliony Rusů z Ukrajiny nikdy neodejdou, je to jejich domov a mají právo, aby se s nimi zacházelo jako s rovnoprávnými občany. Problém je v tom, že Rusko nasazuje svůj ohromný hospodářský vliv na Ukrajinu jako páku při ovlivňování zdejší politické situace. A Evropská unie není v žádném případě schopná kompenzovat Ukrajině její případné ztráty v hospodářské oblasti, především v zásobování surovinami. Problémem Ukrajiny je tedy vztah Ukrajinců a Rusů, Ukrajiny a Ruska. Rusko se přitom bojí, že by silnější vazby Ukrajiny k Evropské unii vnesly nerovnováhu do těchto historicky a aktuálně velmi komplikovaných vztahů. V neprospěch Ruska. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…