Rudolf Mládek: Babiš by se měl poradit s právníky

22.01.2020 16:15

Havlíček povede průmysl i dopravu do konce volebního období této vlády? Obě ministerstva má totiž do konce vlády premiéra Andreje Babiše řídit současný ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. To oznámil premiér před odletem do Izraele. A vyvolal řadu spekulací.

Rudolf Mládek: Babiš by se měl poradit s právníky
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Mnozí si kladou otázku, zda to ministr Havlíček zvládne, mnozí konstatují, že nápady na slučování ministerstev už tu byly a byly zapomenuty, jiní se pozastavují nad tím, kde jsou personální rezervy ANO, když nemá ani pořádného ministra pro dopravu. Všichni mají kousek pravdy, ale to, co píáristé (pracovníci pro práci s médii) pracující pro premiéra Babiše mu zapomněli říci je to, že i v České republice platí nějaké právo a je ošidné jej ignorovat.

Nepochybně je možné pověřit ministra správou druhého ministerstva, často premiéři některá ministerstva řídili přímo. Veřejnost i úřadující prezident to ale vždy chápali jako dočasné období, ve kterém se hledá nový kandidát/kandidátka a jeho projednávání a schválení také nějaký čas vyžaduje. Prohlásit předem, že nikoho nehledám, a že stav řízení dvou ministerstev jedním ministrem bude trvat do konce vlády je minimálně riskantní.

Andrej Babiš čelí útokům opozice a neměl by jí zbytečně nahrávat k dalším. Kompetenční zákon o počtu ministerstev platí a udělat jednoho ministra dvojitým a to nikoliv dočasně je obcházením zákona. Přesně tuto žalobu opozice podá a přiznejme si jak příp. Nejvyšší správní soud, nebo Ústavní soud by mohl politické kroky premiéra za obcházení zákona prohlásit. Jakkoliv se zdá pozice hnutí ANO volebně neotřesitelná, tohle by její popularitě vůbec neprospělo. Píáristé, kteří Andreji Babišovi radí zde udělali chybu.

Premiér Babiš ji může snadno napravit a bylo by pro něj dobré učinit tak dříve, než opozice procitne z náporu zbytečných slov a přikročí k činům. Jakkoliv může být ministr Havlíček více než schopným manažerem, ministra /ministryni dopravy by premiér Babiš měl najít a jmenování této osoby prezidentu republiky navrhnout. Podstatný problém totiž nespočívá v ministrech, ale v obsazení jimi řízených úřadů. Tam je stav více než žalostný.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …