Rudolf Mládek: Budete i Vy „Hluboké hrdlo“?

05.07.2020 17:58

Řeč je samozřejmě o agentovi, který odhalil, resp. vypověděl všechny informace v aféře Watergate prezidenta Nixona, na níž se jako „investigativní novináři“ přiživili dva chytráci z The Washington Post. A to Carl Berstein a Bob Woodward, kteří za přepsání informací od agenta „Hluboké hrdlo“ obdrželi v roce 1973 Pulitzerovu cenu.

Rudolf Mládek: Budete i Vy „Hluboké hrdlo“?
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Možnost stát se tím  správným oznamovatelem nabízí nově navržený zákon z dílny ministerstva spravedlnosti, zpracovaný podle evropského mustru s tím, že  má zajistit oznamovatelům neboli módně whistleblowerům ochranu. Potud úmysl bohulibý, ale v českých reáliích se příliš života nedočká.

Což o to, zákon je ve své podstatě správný, protože reaguje na to, že náš právní řád v tuto chvíli ochranu oznamovatelů neobsahuje, ale... Jak uvádí ministerstvo, ochranu mají získat oznamovatelé protiprávního jednání ve státním i soukromém sektoru.  Návrh zákona počítá s tím, že mají vzniknout tzv. bezpečné kanály v organizacích, skrze které budou moci lidé hlásit protiprávní jednání a zároveň bude zachována diskrétnost jejich osobních údajů. 

Co si autoři představují pod pojmem „bezpečné kanály“ zůstalo utajeno. Vzhledem k tomu , jak je vynášení informací se státního zastupitelství či policie (ne)obvyklé, je jasné, že oznamovatel dlouho v utajení nezůstane. A místo ocenění jeho ušlechtilé pohnutky něco napravit, bude veřejně vláčen jako udavač. Náměstek ministerstva spravedlnosti Tejc k tomu říká:  „Slibujeme si od toho i využití zkušeností našich zaměstnanců ministerstva. Člověk s přiznanou ochranou pak bude chráněn před odvetou zaměstnavatele“.

Tak slibovat si může pan Tejc cokoliv. Realita bude jiná. A vzhledem k tomu, jak jsou u nás oznamovatelé pronásledováni, tak zákon  sice vznikne, ale moc přínosů nezajistí. Vždyť prvotní informace získají již dnes nadbyteční pracovníci ministerstva spravedlnosti, které žádná mlčenlivost nezavazuje, a co by si někteří „nepřivydělali“ včas poskytnutou informací. A těmto lidem někdo něco bude hlásit? Inu sebevrazi i naivkové se jistě najdou, ale ve státě, kde zvůle úřednictva je trvale kryta jak politicky, tak právně, je vyloučeno, aby se na takové někdo opravdu vážně obracel s žádostí o nápravu. To nefunguje a fungovat nebude. 

Ministerstvo splní úkol jako kdysi ti sovětští Stachanovci a tím to skončí. To je marné vysvětlovat hluchým a slepým, že tudy cesta nevede. Ostatně „Hluboké hrdlo“, agent Mark Felt, se z utajení vynořil také až po své smrti v roce 2005. A to Amerika měla tehdy přeci jenom o trochu lepší úředníky a navíc je při porušení povinností můžete trestat a dokonce i stíhat. Na to vše můžete v Česku předem zapomenout. Stejně jako na přínos zákona, který bez ostatních náležitostí bude jen další marností. Auto bez motoru či baterie je také jen na koukání a nepojede a nepojede...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…