Rudolf Mládek: Česká politika neobstojí už v žádném pohledu

01.03.2021 12:52

Zdá se, že v době těžké pro občany České republiky by jeden očekával, že se politici spojí a budou se snažit vytvořit co nejlepší podmínky pro zkrocení pandemie a pro návrat do alespoň přijatelného stavu. Opak, jak vidíme, je pravdou.

Rudolf Mládek: Česká politika neobstojí už v žádném pohledu
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Opozice nedaruje menšinové vládě ani pověstnou kůrku chleba a vláda v zoufalství samém se uchyluje k dalším represívním krokům. A je sporné, zda to vůbec k něčemu bude. Jenomže celý ten stav k žádnému divení není.

Premiér Babiš již předem deklaroval, že bude řídit stát jako firmu, a to, co mu v jeho firmách vycházelo, to ve státním logicky nefunguje. Ani po všech těch letech si to ale asi Babiš neuvědomuje. Jeho vláda je sice složena z výborných řečníků (až žvanilů), ale mizerných manažerů. Erudovaný odborník na ministerstvu je jistě dobrá věc, ale pokud k odbornosti nepřidá schopnost takový úřad řídit, jeho odbornost je de facto k ničemu. Na příkladu ministerstva zdravotnictví to vidíme přímo ukázkově. Jinde to není o moc lepší. Nejhorší výsledky České republiky v Evropě to jenom smutně potvrzují. Odpovědnost ale padá na hnutí ANO.

Jenomže hnutí ANO nemá žádné vnitřní očistné mechanismy, aby vlastnímu předsedovi někdo sdělil, že jeho personální a osobně prováděná politika je chybná a často až zoufalá. Premiér Babiš pak ve snaze strhnout vše na sebe a odpracovat nedostatky jiných, sám se nakonec utápí v nezvládnutelném. Zatímco ve svých firmách měl premiér Babiš schopné manažery, ve státní „firmě“ zjevně pohořel.

Anketa

Stydíte se před zahraničím, jak Česko zvládá covid-19?

28%
72%
hlasovalo: 15061 lidí

Proto je důvěra občanů ve stát stále nižší, chuť dodržovat vyhlášená opatření stále menší a i původní spojenci této vlády, strana KSČM a hnutí SPD, dnes o žádnou kooperaci s ANO příliš nestojí. Přiznejme na jejich obranu, že hnutí ANO, posuzováno z vnějšího pohledu, za tuto kooperaci nikdy moc vděčné nebylo. A to se v politice vždy vymstí.

V politických kuloárech se údajně hovoří o tom, kdože to bude více nadbíhat hnutí ANO po volbách, aby se stal tou bohatou nevěstou na spoluvládnutí s ANO. Vtipně se o české politice říká, že její medvěd ještě není ani uloven a už se porcuje. Hnutí ANO s dvacetiprocentním výsledkem (a to ještě možná) vůbec nemusí být tím, kdo nějakou vládu sestaví. Že má jistotu té menšinové vlády?

Hra na menšinovou vládu, a to případně opakovaně a dokonce bez časové hranice, brzy narazí na ústavní mantinely takového stavu. Obzvláště pokud Sněmovna bude připravena ke schválení většinové vlády. Ústava není žádným soukromým kuchyňským kalendářem všehoschopných politiků. A vládu ve finále schvaluje Poslanecká sněmovna, protože vyjádření důvěry vládě (Pozn. Čl. 68 odst. 3 Ústavy) představuje schvalovací proces bez ohledu, jak je nazýván.

Hrátky na vyšachování ostatních politických subjektů z podílu na řízení státu pouze ve prospěch jednoho subjektu si nikdo nenechá líbit. Preferování jednoho hnutí na úkor druhých politických subjektů, schopných sestavit většinovou vládu, tyto opomíjené subjekty proti společnému nepříteli spojí. V politice platí, že nic není nemožné, ani spojení dřívějších rivalů.

Větší zastání nenalezne tato vláda už ani u občanů, kteří jsou z kotrmelců, chaotických pokynů a čím dál více výhrůžných příkazů vlády unaveni. Pokud se stav bude stupňovat, vakcíny se dále nebudou zajišťovat a rozvážet a nebudou díky neschopnosti státu téměř žádné léky k dispozici, tak si na podzim může hnutí ANO o dvacetiprocentním výsledku jenom nechat zdát. Řešení věci samé, tj. útlum pandemie, je od této vlády totiž stále jen a jen mizerné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …