Rudolf Polanecký: Dávám Putinovi rok, maximálně dva

19.12.2014 21:01

Ruský prezident Vladimir Vladimirovič Putin včera přednesl pozorně sledovaný každoroční projev "o stavu federace".

Rudolf Polanecký: Dávám Putinovi rok, maximálně dva
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Putinovo vystoupení bylo nadmíru očekáváno s napětím především kvůli razantnímu propadu kurzu rublu. Ten, kdo očekával, že Putin přizná chybu v zahraniční politice či že se bude kát, musel být zklamán. Kdo čekal tradiční obviňování všech okolo a ruskou ublíženost, nemýlil se.

S trochou nadsázky se dá říct, že podle Putinových slov za vše špatné v Rusku může zlý Západ a USA. Rusko jen brání tajgu před choutkami Evropské unie, ale ruský medvěd vše zvládne a krize skončí do dvou let. Chápu, že Putin nemůže přiznat realitu, obzvláště pokud často hraje na nacionální strunu. Na druhou stranu není hlupák a musí vědět, že se mu čas krátí.

Připomeňme si pár údajů. Rusko má roční rozpočet 13 bil RUR. V roce 2013 hospodařilo se schodkem 300 mld RUR. Příjmy z ropy a plynu tvoří celou polovinu ruských příjmů. Cena ropy se propadla téměř o polovinu, což pro Rusko bude znamenat výpadek příjmů okolo 2 až 3 bil RUR.

Sankce vůči Rusku za jeho agresivní jednání vůči sousední Ukrajině rovněž ruskou ekonomiku poškozují. Větší zásah ale znamenala Putinova "protisankce" se zákazem dovozu potravin z EU. Rusko dováží asi 70% potravin a je v tomto ohledu naprosto nesoběstačné.

Rusku schází investice, a to nejen zahraniční. Odliv investic představuje cca 100 mld USD. K tomu si přičtěme již zmíněný propad kurzu rublu na polovinu hodnoty. To zákonitě zdražuje zboží z dovozu. Ruská centrální banka dělá pro záchranu rublu vše, co je v jejích silách. Zvedla základní úrokovou míru až na nevídaných 17% a masivně intervenuje.

Přes tuto snahu se jen obtížně daří kurz korigovat, aby nepřešel do volného pádu. Centrální banka použila na intervence téměř 100 mld USD, a to účet za tento týden ještě není znám. Právě v tomto týdnu byly intervence vskutku ohromné.

Tato krize zasahuje především ruské oligarchy, kteří ztrácí miliardy USD, ale dopadají i na běžné obyvatelstvo. Ruská propaganda je silná, a tak většina lidí věří Kremlu, že za vším stojí celosvětové spiknutí vůči Rusku.

Prezident Putin ve svém vystoupení vše zlehčoval, prý nejde o krizi, ale krize bude do dvou let zažehnána. Rusko je na tom skvěle a má rezervy okolo 400 mld USD. To vše je sice hezké, nicméně realita je o poznání daleko méně růžová.

Očekává se velký schodek státního rozpočtu, kdy výdaje převýší příjmy o cca 25%. To je situace, která je hrozivá a neustále klesající kurz rublu snižuje šanci na zlepšení. Ropná válka mezi OPEC a USA může trvat dlouho a sám Putin se nechal slyšet, že Rusko potřebuje vyšší cenu ropy.

Rusko má velký problém především v tom, že ač jde o největší zemi na světě s nezměrným nerostným bohatstvím a velkým počtem lidí, nedokáže svůj potenciál využít. Zaostává v HDP na hlavu i za Českou republikou. Zkrátka nemá světu prakticky co nabídnout.

O jaký ruský produkt je ve světě zájem? Prodává ropu, plyn a zbraně. Pak už z Ruska do světa proudí jen vodka a matrjošky. To je pro tak velkou zemi zatraceně málo. Pravda, v poslední době Rusko ještě produkuje dovolenkáře, ale to není "produkt", který by svět vítal a Rusko se jím chlubilo.

Prý Rusko chrání tajgu před choutkami Evropské unie. Ať si klidně Rusko tajgu chrání, beztak o ni nikdo kromě Číny nestojí. Civilizovanému světu bude bohatě stačit, pokud Rusko nebude napadat a zabírat území sousedních států.

Prý se partneři Ruska rozhodli stát se imperátory. Zatím jediný, kdo předvádí imperiální praktiky sedí v Kremlu. Putin vnímá EU a NATO jako nepřítele. Kdy pochopí, že nejde o pokus obsadit Rusko? Jediné, o co Západu jde je, aby se z Ruska stala normální země, s kterou se dá spolupracovat.

Ani NATO nechce Rusko zabrat, naopak nabídek ke spolupráci bylo mnoho. Například nabídka na společné vybudování protiraketového deštníku, kterou Rusko zprvu přijalo. Pak dlouho váhalo a když se začal deštník budovat bez Ruska, označilo jej za hrozbu pro Rusko, na kterou se musí odpovědět větším počtem útočných zbraní.

Hlavní problém Ruska tkví v tom, že žije v neustále ublíženosti. Za vším negativním vidí spiknutí vůči Rusku a svou hrdost má postavenou na zpupném velmocenství, které je přetaveno na silové jednání. Jinak než z pozice síly Rusko jednat neumí. A to je největší chyba, kterou Rusko dělá.

Putin vše podporuje svou nacionalistickou rétorikou a návratem k praktikám studené války. Měl by si ale připomenout, jak dopadl SSSR. Ono se od té doby zase tak moc nezměnilo, jen jsou lidé o něco a někteří i hodně bohatší.

A to může být pro Putina osudové. Pokud panuje všeobecná bída, lidé doufají, že se budou mít lépe. Pokud ale už nějaký majetek mají a on se jim ztrácí před očima, tak jsou ochotni při jeho záchranu něco dělat. A je snadno proveditelné, aby se pak takoví postavili proti tomu, kdo zemi vede směrem dolů.

Netuším, jak dlouho oligarchové budou trpěliví, když jim majetek taje jako sněhulák v létě. Putina může zachránit jen ukončení ropné války. Samozřejmě i ukončení ukrajinského dobrodružství, stáhnutí vojáků a techniky plus konec podpory separatistů.

To ale Putin neudělá. O vrácení ukradeného Krymu ani nemluvě. Pokud dál budou ruští oligarchové tratit, není daleko doba, kdy se sami pokusí Putina odstranit a začít skutečně se světem jednat jinak než silou. Putin dává krizi dva roky. Já dávám Putinovi rok, maximálně dva.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.