Rudolf Polanecký: Hurá k volbám, těšme se na vládu ČSSD a KSČ(M)

10.08.2013 7:27

Nečekaný zvrat v podobě dvou poslanců za ODS přinesl předčasné volby. Co nás čeká po nich?

Rudolf Polanecký: Hurá k volbám, těšme se na vládu ČSSD a KSČ(M)
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip s Bohuslavem Sobotkou ve sněmovně

Jsou okamžiky, kdy chápu, že se poslanec podřizuje vedení strany. Podle litery Ústavy by tak tomu být nemělo, ale děje se tak běžně. Trapné je, když si někdo hlídá, jak kdo hlasuje, aby s ním mohl následně zatočit, tak jak jsme to viděli u poslední nepřímé volby prezidenta republiky.

Co bylo za náhlou změnou názoru dvou poslanců za ODS Floriána a Úlehly, nevím. Mohl to být „záchvat“ náhle se probudivšího svědomí či tam mohly být šustivé argumenty. Údajně se tak mělo stát v součinnosti s jedním z „kmotrů“ (Hrdlička), po kterých dle Ištvanových slov se jde.

Každopádně skončila definitivně skončila vláda na kterou mnozí lidé, někdy i právem, nadávali. Jak si ODS poradí s oběma poslanci, které označuje za zrádce, je její interní záležitostí. Jan Florián oznámil svůj odchod z ODS a pokud tak neučiní pan Úlehla, bude pravděpodobně i s Hrdličkou vyloučen. To je ale zcela nedůležité.

S velkou pravděpodobností nás už v říjnu čekají předčasné volby. Výsledek je známý dopředu, ale nikdy neříkej nikdy, jak říká staré pravdivé úsloví. V řijnu bude vrcholit soud s Davidem Rathem, takže ČSSD si nemůže ještě výskat radostí.

O tom, že socialisté s komunisty volby vyhrají netřeba pochybovat. David Rath sice může trochu zamíchat kartami, ale vzhledem k tomu, že voliči socialistů dokáží těm svým odpustit kdejakou lumpárnu, ba dokonce jim je to ještě sympatické, tak efekt bude spíše nulový. Možná ČSSD ještě posílí.

Má dojít k vládě ČSSD a KSČ(M) za čtvrt roku nebo za rok? Je to v podstatě úplně jedno. Na druhou stranu čím dříve se hard a soft komunisté chopí moci, tím dříve dojde k nevyhnutelnému. Ke zjištění, že pečení holubi do huby stejně létat nebudou a že tím dříve zjistíme, že dluhy se nakonec platí.

Socialsité už mají v plánu další navyšování mandatorních výdajů. připomínám, že dnes jsou mandatorní výdaje na úrovni 85% státního rozpočtu. Po zvýšení důchodů, navýšení počtu státních zaměstnanců a jejich zvýšení platů včetně určitě dalších nesmyslů typu šrotovného pro oživení ekonomiky se velice brzy dostaneme s mandatorními výdaji za hranici sta procent státního rozpočtu.

Nečasově vládě lze vyčítat mnohé, nicméně snaha této vlády snížit tempo zadlužování je evidentní. Jistě, nepopulární kroky nenechaly nikoho klidným a právě proto se zloba obyvatel obrátila proti „zlodějské“ vládě. Jenže musíme si uvědomit pár základních věcí.

Celá EU se nachází v krizi. Argument, že ostatní státy ekonomicky rostou je jen část pravdy. Ostatní státy se také zadlužují více, než ČR, a to už nikdo vidět nechce. Při celosvětové krizi došlo u nás k propadu HDP a dodnes jsme se nedostali na úroveň před krizí.

Za této situace při nastavení mandatorních výdajů je velmi obtížné něco proti zadlužování dělat. také si dokážu představit, že stát mohl více šetřit ve výdajích, ale představte si s jakou bouří by se setkalo například snížení platů státních zaměstnanců nebo snížení důchodů.

Čísla jsou fakta. Ano, dají se různě ohýbat, ale holá čísla mají silnou vypovídací hodnotu. Pár si jich uveďme:

Rok 2009, premiér Fischer, HDP -4.5%, schodek -192.2 mld
 Rok 2010, premiér Nečas, HDP +2.5%, schodek -156.42 mld
 Rok 2011, premiér Nečas, HDP +1.9%, schodek -142.77 mld
 Rok 2012, premiér Nečas, HDP -1.7%, schodek -101.0 mld

Celé čtyři roky se pohybujeme v nějaké krizi. Nejprve celosvětové, později krizi EU. Nutno dodat, že nelichotivá čísla přicházejí z celé EU a vzhledem k tomu, že jsme na EU závislí svým exportem, dopadá krize i na nás bez přičinění vlády.

Uveďme si pár dalších čísel:

Rok 2003, premiér Špidla, HDP +3.8%, schodek -109.05 mld
 Rok 2004, premiér Špidla, HDP +4.7%, schodek -93.69 mld
 Rok 2005, premiér Gross, HDP +6.8%, schodek -56.4 mld
 Rok 2006, premiér Paroubek, HDP +7.0%, schodek -97.3 mld

Z uvedeného vyplývá, že v době enormního růstu ekonomiky se běžně schodek pohyboval na hranici sta miliard korun a na tuto hranici se dostala i vláda v době stagnace. Nyní nás čeká vláda, která dokáže i v době růstu dělat stamiliardové schodky.

Přesto zůstane v paměti lidí Nečasova vláda jako ta, která zem zadlužila. Politika není fér. Jednoduchý volič jde cestou optiky svého talíře. Běda, jak mu někdo z talíře vezme byť jen drobek. Chce čím dál plnější talíř a nezajímá ho, zda na to finance jsou nebo nejsou.

Vzhledem k prohlášení Miloše Zemana, že po volbách jmenuje premiérem představitele vítězné strany lze očekávat, že premiérem nebude Bohuslav Sobotka, ale jeho ambiciózní místopředseda Michal Iljič Hašek. Podpora zemanovi dojde odměny.

Čeká nás finanční katastrofa. Nevyhneme se jí. nedokážu si představit, že by se socialisté začali chovat finančně zodpovědně. Pravda, nenápadně ustupují od svách hesel na které lákají své voliče a naznačují, že daně se ještě zvýší a DPH neklesne, ale ani to nebude stačit na socialistické nápady.

Musíme si uvědomit, že pouhé zvýšení důchodů o stokorunu, což dnes v podstatě nic není, znamená pro státní rozpočet 4 miliardy. Každým rokem stoupá splátka za dluhovou službu. Zvýšení platů státních zaměstnanců znamená také výrazný zásah do výdajů. Dávno náš stát žije na dluh.

Vládě socialistů s komunisty se nevyhneme. Jen bych si přál, aby lidé brzy zjistili, že je lepší se zavčasu trochu uskrovnit než plnými hrstmi projídat zítřejší večeři a následně zjistit, že stát musí radikálně snížit výdaje, aby mohl dostát svým závazkům. Řecko není hrozba, to je realita. Poučme se z ní.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…