Rudolf Polanecký: Moody’s ocenila Nečasovu vládu

29.07.2013 14:20

Tato informace ve víru vášní ohledně dnes už „Ištvangate“ zcela zapadla. Levičáci z ní mít radost nebudou.

Rudolf Polanecký: Moody’s ocenila Nečasovu vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vláda se může dočkat ocenění i na jiném než politickém poli, navíc ocenění, které má daleko větší váhu, než je mu přikládáno. Tři ratingové společnosti, Moody’s, Fitch a S&P, provádějí hodnocení států v ekonomické oblasti. Svým ratingem určují, jak moc je daná země důvěryhodná, a nepřímo určují, za jak vysoký úrok si může stát půjčit.

Čím vyšší hodnocení, tím bezpečnější investice a nižší úroky na úvěry pro státní pokladnu. Tak by se zjednodušeně dal popsat mechanismus, který jinak zahrnuje přehršel dílčích hledisek. Podle levičáků byla Nečasova vláda zlodějská (protože zvýšila daně) a nejvíc pak arcilotr Kalousek (jako by daně šly do jeho vlastní kapsy).

V dnešní době, kdy se celá Evropa potácí v krizi vyvolané eurozónou, kdy nemálo států lavíruje na hranici bankrotové propasti a vynakládají se, dle mého názoru ve svém důsledku zbytečně, vysoké sumy na záchranu krachujících států a Eura, je snaha snížit tempo zadlužování doslova nutností. Bohužel, těm lidem, kteří volí levici, jen těžko lze vysvětlovat, že utrácení na dluh nejde donekonečna ani u státu a že mrhání financemi je cestou vedoucí zkratkou k řeckému, kyperskému a španělskému osudu. Jak je na tom Řecko, víme všichni. I přesto, že bylo Řecku odpuštěno 40% dluhů, jeho dluh stále roste.

Pokud se chceme dočkat drastických omezení, která na vlastní kůži Řekové zažívají, utrácejme bez rozmyslu. Kypr svou provázaností s Řeckem také ostrouhal a to dokonce tak, že na Kypru byly znárodněny vklady na bankovních účtech. Španělsko je na tom obdobně. Rapidní nárůst nezaměstnanosti, silné omezování výdajů, to je španělská realita. Itálie stojí na pokraji bankrotu. A tak by se dalo dlouhou dobu pokračovat.

Nenáviděná Nečasova vláda přistoupila pod tlakem celoevropské krize k nepopulárním krokům. Zvýšení daní a omezení výdajů. Samozřejmě, výdaje by se určitě daly omezovat více, ale ono už jaksi není takřka kde brát. 85% státního rozpočtu tvoří mandatorní výdaje a na 15% zbytku lze ušetřit jen velice málo. Nejsem nadšen ze zvýšení daní, nicméně chápu to jako nutný a okolnostmi vynucený krok.

Ratingová agentura Moody’s potvrdila rating České republiky na stupni A1 se stabilním výhledem. Stupeň A1 uzavírá první polovinu investičních stupňů a je jen krůček od stupně v oblasti hodnocení „velmi kvalitní“. Agentura Fitch pak hodnotí ČR shodnou známkou A+, S&P pak přisuzuje našemu státu ještě o stupínek lepší hodnocení AA-.

„Česká republika prokázala silné kroky, vedoucí ke snížení rozpočtového schodku a závazek pokračovat v jeho snižování. Jde o základní parametr fiskální důvěryhodnosti,“ poznamenala Moody’s. Připomněla také vytvoření daňové rezervy před nástupem nové vlády po pádu kabinetu Petra Nečase. V loňském roce dle Moody’s Česká republika překonala cíle fiskální konsolidace třetím rokem po sobě, a to „navzdory velmi nepříznivému makroekonomickému prostředí a politickému napětí, které vedlo k rozpadu vládní koalice,“ dodala Moody’s.

Původně měl být České republice rating zvýšen na AA3, ale od tohoto kroku bylo upuštěno právě s ohledem na pád vlády a současné nestabilní prostředí. Ke zlepšení Moody’s přistoupila u dílčích hodnocení rizika v domácí měně (nejvyšší možné hodnocení v domácí měně pro domácího emitenta) a známky pro cizoměnové dluhopisy. Zde došlo na zlepšení pohledu ze současného stupně AA3 na AA2.
 Moody’s ještě ocenila práci Nečasovy vlády dalším slovním hodnocením: „ČR vykázala v roce 2012 rozpočtový schodek 4,4 % HDP a významně tak navázala na lepší než očekávaný výsledek 3,25 % v roce 2011. Při očištění o jednorázové vlivy však rozpočtový schodek loni dosáhl pouze 2,5 % přes dopady recese ekonomiky.“ Česká ekonomika loni klesla o 1,2 %. Moody’s na letošek předpovídá 0,3% růst při rozpočtovém schodku 3 % HDP.

Tohle se levičákům dobře nečte. Znamená to, že kroky Nečasovy vlády byly nepochybně dobré, ač se to tak mnoha lidem nezdá. Pro zajímavost, agentura Fitch v těchto dnech snížila rating Francii s tím, že Francie potřebuje zavést strukturální reformy.

Obávám se, že je to na dlouhou dobu nejlepší hodnocení, kterého mohla ČR dosáhnout. Nynější Zemanova trucvláda a i po volbách očekávaná vláda ČSSD s KSČM plánují daleko větší utrácení, které ničemu nepomůže. A tak byla zvýšena minimální mzda, která může vést ke zvýšení nezaměstnanosti a ke krachům některých soukromých firem, ministr Fischer chce státní kasou proplatit polovinu sankcí krajům za jejich průšvihy s ROPy, ministr vnitra plánuje navýšení počtu policistů a zvýšení jejich platů, prakticky každý chce rozdávat víc a víc peněz a podporovat růst jednorázovými a dost možná i nepotřebnými stavbami.

Jsou to miliardy k miliardám a najednou zde máme neřešitelný problém. Pokud se zhorší rating, už nebude půjčování tak laciné a nebudeme platit ročně nějakých 70 miliard na obsluhu státního dluhu, ale třeba 80, 90, 100… Na to žádná progresivní daň, jak ji plánují socialisté, stačit nemůže. Pokud více daňově zatíží firmy, povede to ke krachům a větší nezaměstnanosti, takže stát bude platit další peníze, které si bude muset půjčit. Ale tohle vše „obyčejný“ volič Zemana s Sobotkových melodyboys nevidí. On vidí, že má platit za nákup místo stokoruny korun 105, takže byl okraden zlodějskou vládou, říká mu stejně jednoduchá logika. „Obyčejný“ volič nepřemýšlí nad tím, jakým problémem jsou nezvladatelné dluhy státu, on přemýšlí nad tím, že když má méně než někdo jiný, kdo se víc snaží nebo víc umí, tak je to nespravedlnost. A místo toho, aby se chtěl mít stejně dobře, volá po tom, aby se tomu úspěšnějšímu srazil hřebínek.

Hodnocení kroků Nečasovy vlády ratingovými agenturami je příznivé. Kéž by bylo stejně příznivé i po tom, co vládu vezme do rukou Bohuslav Sobotka, i když to spíše vypadá na Michala Haška. Mimochodem, obliba Eura klesla v EU už na 51%. Těch, kteří si myslí, že Euro není pro EU dobré, je už od roku 2007 o 11% více (celkem 42%).

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: „Starost o globální zdraví“ naštěstí zamítnuta. Ovšem bez nás, jako obvykle!

15:49 Ivo Strejček: „Starost o globální zdraví“ naštěstí zamítnuta. Ovšem bez nás, jako obvykle!

Denní glosa Ivo Strejčka