Rudolf Polanecký: Sobotka jako kůl v plotě a budoucí politická mrtvola

31.07.2013 12:48

Bohuslav Sobotka by se rád viděl v premiérském křesle. Začíná ale být osamocen a není daleko doba, kdy bude pověstným kůlem v plotě.

Rudolf Polanecký: Sobotka jako kůl v plotě a budoucí politická mrtvola
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Kafrání a slovní útoky na hlavního politického soupeře mu šly vždy na jedničku, vždyť měl také skvělého učitele v podobě Jiřího Paroubka. Poté, co se zhrzený Paroubek stal Lvem, pokračoval Sobotka v jeho rétorice a pravidelném vyslovování nedůvěry vládě.

Nic to nestojí, vytváří dojem, že jde pravici po krku, ale nedejbože kdyby se měl dostat k vládě. Pohodlná role mu ale přivodila spánek na vavřínech a tak zaspal okamžik, kdy se začal lámat chléb, jak by řekl literárně nadaný člověk.

Socialisté mají ve svém čele tandem politiků, kteří nepoznali normální práci, od svých studií sedí jen ve stranických sekretariátech. Sobotka a Hašek jsou v politice tím, co se ve firmách nazývá kindermanagement, mladí, ambiciózní a přemoudřelí s vědomím, že jediné správné je to, co dělají oni, bez praktických zkušeností.

Pravda, v politice je nutností umět především vše okecat, ale také je nutností být dobrým rétorem. Pokud se takový člověk dostane na nějaké důležité místo, pak by se měl obklopit lidmi, kteří danému prostředí skutečně rozumějí a dávat na jejich odborné rady.

Sobotka a Hašek. Za schopnějšího z této dvojice považuji Michala Haška, který má názory přeci jen o něco méně odtržené od reality. S Bohuslavem Sobotkou jsou pak zkušenosti z doby, kdy dělal ministra financí a dokázal dělat stomiliardové schodky i v době, kdy ekonomika rostla o 7 %.
 Michal Hašek má škraloup v podobě podivně získaného titulu JUDr. na slovenské soukromé škole, kterou řídí socialista ze SMERu. Tato škola má prý podobnou pověst jako plzeňská práva. V roce 2011 měla škola cca 1700 studentů a o titul JUDr. usilovalo 200 z nich. Pro srovnání, brněnská práva měla 4000 studentů a o titul JUDr. se ucházelo 40 posluchačů.

Zpět k Bohuslavu Sobotkovi a ČSSD. Tato strana začíná být rozpolcena a vede se v ní těžký boj o pozice a o směřování. Sobotka je typický paroubkovec, který nedosahuje měřítek pro silného vůdce, naopak on sám takového vůdce potřebuje a nadšeně pak opakuje, co od svého vůdce slyší. Proto není schopen oprostit se od svého vzoru.

Michal Hašek je zemanovec. Dokáže prosazovat své vlastní myšlenky, ale snaží se socialisty zatáhnout do područí Miloše Zemana. Socialistům chybí skutečná osobnost, která by dokázala stranu vést svými vlastními myšlenkami a ne jen sledovat nějaký předchozí vzor.

Ten může posloužit maximálně jako inspirace, ale nemůže být cílem maximálně se přiblížit svému předchůdci. Čas se nedá zastavit a před každého z nás se staví nové a nové překážky a výzvy, které předtím nebyly. To platí i pro politiku.

Bohuslav Sobotka zjevně prohrává. Spolustraníci si z něj otevřeně dělají legraci, jako když Sobotka vyhlásí, že Rusnokovu vládu socialisté nepodpoří a na to do Rusnokovy vlády vstoupí členové ČSSD. Hradní kancléř jej veřejně uráží, že je slabý stejně jako jeho stisk ruky. Hašek si troufá dohadovat podporu Rusnokově vládě.

Bohuslav Sobotka je skutečně slabým vůdcem, hodícím se akorát do pohodlné role věčného kritizujícího opozičníka. Nevím co očekávat od Michala Haška, protože oba mají stejnou představu o fungování státu, tedy že zdroje jsou na všechno a můžeme se vesele zadlužovat, dokud nám ještě půjčují.

Bohuslav Sobotka začíná být osamocen a zdá se, že zuřivý boj, který uvnitř socialistické strany panuje, jej smete z předsednického postu. Hašek má spojence na Hradě, Sobotka jen kopíruje svého předchůdce, který už kope za jiné barvy. Sobotka se stává pověstným kůlem v plotě a odvahu bouchout do stolu nemá. Zkrátka, Bohuslav Sobotka, aniž by si to uvědomoval, je už dnes politickou mrtvolou.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…