Rudolf Polanecký: Udělal boudu i na své přátelé. Co si myslíte, že udělá s vámi?

23.01.2014 15:28

Andrej Babiš si nedal panáka, jak zcela určitě dešifrovali příznivci Cimrmanů jeho text hry Přetržené dítě, ale skutečně dal sám sobě padáka.

Rudolf Polanecký: Udělal boudu i na své přátelé. Co si myslíte, že udělá s vámi?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

"V pondělí 20. ledna jsem si sám podepsal výpověď, což byl zvláštní pocit. Mé jméno musí zmizet ze všemožných rejstříků, zbavuji se podpisových práv, členství v představenstvech a dozorčích radách," napsal Andrej Babiš.

Jeho adoranti to berou div ne jako kanonizaci, jak napsal jeden diskutér na idnes. Situace je vcelku komická. Šéf Agrofertu Babiš, přichází za vlastníkem Agrofertu Babišem s výpovědí. Vlastník Babiš přistupuje na dohodu a šéfa Agrofertu propouští. Doufám, že alespoň šéf Babiš dostal na odchodnou řádné  zákonem stanovené odstupné.

Divadlo pro voliče. Jinak to nazvat nelze. Co je platné, že Babiš nebude Agrofert papírově řídit, když je i nadále jeho vlastníkem a jako takový může úkolovat nově jmenovaného šéfa? Nemění se de facto nic. Střet zájmů zůstává.

To už i Vít Bárta, když vstupoval do velké politiky svou firmu ABL prodal bratrovi, aby nebyl ve střetu zájmů. Faktem je, že by se Babiš asi těžko zbavoval svého impéria, které by mělo mít hodnotu okolo 60 miliard korun. V mých očích a předpokládám nejen v mých je dál v těžko obhajitelné pozici.

Připomeňme si, jak Babiš ke štěstí přišel. Babiš, zaměstnanec bratislavského Petrimexu navrhl vedení vytvoření kanceláře Petrimexu v Praze. V roce 1993 se tato kancelář přejmenovává na Agrofert. Za pomoci přátel Babiš tajně skupuje akcie a v roce 1995 se představuje jako majoritní vlastník Agrofertu, takže svého zaměstnavatele jednoduše z místa ředitele pražské pobočky podvedl.

Následně Babišovi přátelé zjišťují, že jediným majitelem Agrofertu je pouze Babiš, takže de facto udělal boudu i na ně. Od té doby se datuje jeho rozmach. V současné době Babišovo impérium pod značkou Agrofert sdružuje přes 230 firem.

Z každého natankovaného litru pohonných hmot jdou do jeho kapsy dvě koruny zákonem stanoveným přimícháváním biopaliva. Zákonem má tak zaručený příjem cca 10 miliard korun ročně. Nutno podotknout, že Babiš aktivně a, bohužel, úspěšně loboval za větší podíl biopaliva v pohonných hmotách než stanovila EU.

Andrej Babiš se chlubí jak jeho firmy odvádí státu na daních okolo jedné miliardy korun, což z něj dělá téměř svatého, ale zamlčuje, že na dotacích dostává ročně od státu okolo tří miliard, takže de facto neodvádí nic a naopak je příjemcem na úkor státní kasy.

Mnozí lidé mají Andreje Babiše za čestného člověka, ale čestný člověk by nebyl agentem StB, o čemž vypovídají dochované svazky, čestný člověk by těžko vstoupil v roce 1980 do KSČ (prý ho k tomu donutila maminka, která púro něj chtěla jen to nejlepší) a čestný člověk by neobcházel zákony.

Zákon obešel u sousedů na Slovensku. Slovenský Protimonopolní úřad totiž Babišovi zamítl v minulosti převzetí skupiny United Bakeries a protože Babiš toužil získat bratislavskou pekárnu Prvá bratislavská Pekárenská, využil bílého koně k zakoupení a tím porušil zákony.

Honosně se tomu říká "koupě přes prostředníka", ale přeloženo do méně honosného jazyka to znamená nastrčit za sebe bílého koně a podvést úřady. Jak krásně to koresponduje s jeho mesiášstvím... Další obcházení zákona se děje v těchto dnech práívě u nás.

Máme platný lustrační zákon, který znemožňuje exponentům bývalého komunistického režimu vstoupit do státní správy. Je to jediný zákon, kterým jsme se měli vyrovnat se zločineckým komunistickým režimem, jediný zákon, kterým měla být provedena jakás takás dekomunizace.

Andrej Babiš nemá možnost negativního lustračního osvědčení. Soud o Babišově vědomé spolupráci proběhne za týden v Bratislavě a je daleko větší pravděpodobnost, že Babišova spolupráce bude potvrzena, než že bude konstatován opak.

Proto teď dochází k obcházení tohoto jediného zákona jen proto, aby se jeden člověk, s téměř jistotou agent StB, mohl dostat na ministerský post. Miroslav Kalousek prohlásil, že jde o cynické opovrhování právním řádem a musím mu v tomto bodě dát za pravdu.

Otevře se tím cesta všem bývalým komunistickým funkcionářům, estébákům a všem těm, kteří tento národ po čtyřicet let dusili, zpět k moci. Když se podíváme trochu blíže na Babišovo ANO, zjistíme, že je doslova prolezlé bývalými komunisty. V případě ANO to lidem nevadí. Zajímavé je, že, a teď se rozhodně nikoho nechci zastávat, v případě nesrovnatelně menšího procenta exkomunistů to vadilo u ODS.

Jsem velice zvědav, pokud bratislavský soud konstatuje Babišovu vědomou spolupráci s StB, jaká bude reakce. Slušný člověk by se okamžitě vzdal politické funkce, ale můžeme se vsadit, že Babiš to neudělá. On totiž slušný není.

A vsadím se, že pokud v příštích volbách jím vlastněná strana propadne, udělá výběrové řízení na šéfa Agrofertu a jako vlastník vybere sám sebe, protože bude splňovat všechny požadavky. Babišova strana a on sám jsou pro mě nedůvěryhodní až na půdu osázenou řepkou.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: eportal.parlamentnilisty.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…