SANKCE PROTI RUSKÉ AGRESI - výzva premiérovi ČR Bohuslavu Sobotkovi

20.04.2014 18:00

Se spojenci v EU a v NATO by vláda ČR měla vyslat prezidentu Putinovi varování, že jeho pokračující imperiální politika uvrhne Rusko do mezinárodní izolace. Pokud máte zájem se k výzvě připojit, na e-mailovou adresu SankceProtiKremlu@centrum.cz prosím zašlete zprávu s předmětem „Přidávám se k výzvě” a do textu připojte své celé jméno a povolání (resp. to, co chcete mít za jménem uvedeno). Zároveň prosím z důvodu možnosti zpětné kontroly uveďte druhý kontakt (e-mail či telefon, nebude zveřejněno). Toto je zrcadlový článek k textu zveřejněnému na stránce Ukrajinsko Evropské Perspektivy (za účelem zaručení dobré indexace na vyhledávačích, web UEP je na doméně .eu, se kterou se Google moc nekamarádí).

SANKCE PROTI RUSKÉ AGRESI - výzva premiérovi ČR Bohuslavu Sobotkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Važený pane premiére,

v těchto dnech, kdy si připomínáme výročí obsazení naší země Hitlerem v roce 1939, napadly suverénní území Ukrajiny, jejíž hranice jsou potvrzené a garantované budapešťskou deklarací, ruské speciální ozbrojené síly. Vojenská agrese, které se Rusko dopouští, narušuje dosavadní bezpečnostní jistotu celého evropského kontinentu. Je to nepochybné porušení mezinárodního práva. Však i vy jste tento agresivní čin odsoudil.

Česká zkušenost s okupací sovětskou armádou v roce 1968 by nás měla mít k tomu, abychom to byli právě my, kdo bude rozhodným zastáncem odporu vůči arogantnímu pokusu o obnovu ruského ekonomického a politického vlivu ve východní a střední Evropě prosazovaném vojenskou agresí. Naše zkušenost nám říká, že tento vliv by opět deformoval těžce získanou demokracii a omezil naši svobodu.

Jako občané České republiky Vás proto vyzýváme k uplatnění plné šíře politických a ekonomických sankcí vůči Rusku. Občané Ruské federace sami pak pochopí, že je představitelé ruského nedemokratického Putinova režimu vedou do izolace od svobodného světa.

Stejně tak i občané České republiky zajisté porozumí důvodům, které povedou vládu k uvalení sankcí na agresivní ruský režim. Cena svobody je penězi nevyčíslitelná.

Vyzýváme Vás proto, abyste na půdě Evropské rady prosazoval uplatnění politických a ekonomických sankcí proti Rusku do té doby, než ruská vojska opustí svrchované území Ukrajiny. Vyzýváme Vás, abyste vyzval zástupce G8, aby se nejen nezúčastnili summitu v Soči, ale aby Rusko z G8 vyloučili.

Považujeme za nezbytné revidovat bezpečnostní strategii; nejen naši, ale i bezpečnostní a obrannou strategii NATO a Evropské unie vzhledem k tomu, že dosud pokračující vojenský útok na suverenitu ukrajinského státu ukazuje její prohru.

Žádáme, aby vláda ČR na domácí půdě zajistila:

 1. okamžité zastavení vydávání víz občanům Ruské federace,

 2. zrušení možnosti obdržení dvojího občanství pro občany Ruské federace od 1.1.2015,

 3. zmrazení kont ruských občanů v ČR s cílem prověřit legálnost těchto vkladů,

 4. zastavení vstupu ruského byznysu a kapitálu do ČR,

 5. zrušení tendru na výstavbu nových jaderných reaktorů v Temelíně.

Se spojenci v EU a v NATO by vláda ČR měla právě těmito kroky vyslat prezidentu Putinovi varování, že jeho pokračující imperiální politika uvrhne Rusko do mezinárodní izolace.

Věříme, vycházejíce z vašeho rozhodného odsouzení agresivního vojenského útoku na Ukrajinu, že náš názor na nezbytnost sankcí vůči ruskému režimu přijmete jako rozhodný krok k ochraně naší svobody a demokratického zřízení, jak to konečně v Bruselu žádal i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Vzhledem k vážnosti situace vyzýváme pak předsedy všech demokratických politických stran, aby se k tomuto požadavku připojili.

 S pozdravem,

podepsaní podle abecedy:

Martin Bursík, bývalý vicepremiér a ministr životního prostředí, předseda LES

Luboš Dobrovský, bývalý federální ministr obrany

Michael Kocáb, bývalý ministr pro lidská práva a národnosti, bývalý předseda parlamentní komise FS ČR pro dohled nad odsunem sovětských vojsk z Československa

Jaromír Štětina, senátor TOP 09 a STAN

a další...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: red

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.