SMO ČR: Obce a města vítají úpravu zadávání veřejných zakázek

11.10.2013 21:40

Senát na své včerejší schůzi schválil zákonné opatření k zákonu o zadávání veřejných zakázek. Jednalo se zejména o technickou novelu zákona, která zajišťuje fungování vypisování veřejných zakázek i po novém roce.

SMO ČR: Obce a města vítají úpravu zadávání veřejných zakázek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

V průběhu projednávání v Senátu byl k materiálu dán pozměňovací návrh starosty Chýnova Pavla Eyberta, který limity zvedá na úroveň před dubnem 2012. Senát tento návrh akceptoval a od nového roku se tedy veřejné zakázky v režimu zákona budou vypisovat na stavební práce od 6 mil. Kč a na dodávky a služby od 2 mil. Kč.

Svaz měst a obcí ČR, pro který je změna nastavení zadávání veřejných zakázek prioritním tématem, rozhodnutí senátorů vnímá jako pozitivní. Dlouhodobě usiloval právě snížení s tím spojené administrativy a o navýšení limitů, neboť dobře ví, jaké komplikace to obcím
a městům v praxi přináší. Svaz zároveň v předvečer hlasování oslovil všechny členy Senátu dopisem, ve kterém poukazoval na možné negativní dopady neschválení vládního návrhu zákonného opatření, a žádal zákonodárce o jeho podporu.

„Rád bych poděkoval všem senátorkám a senátorům, kteří se přiklonili na stranu samospráv a podpořili schválení novely upravující zadávání veřejných zakázek. Opravdu doufám, že to napomůže odvrátit katastrofální stav ve vypisování veřejných zakázek a čerpání prostředků z evropských fondů,“ uvedl dnes předseda Svazu Dan Jiránek.

Včerejší hlasování je ale jen prvním krokem na daleké cestě, kterou je ještě třeba ujít. „Svaz bude i nadále vyvíjet veškerou iniciativu směřující ke zjednodušení zadávání veřejných zakázek,“ zdůrazňuje předseda Svazu Dan Jiránek. Senátní „ano“ totiž bude muset potvrdit na svém prvním zasedání nově ustanovená Poslanecká sněmovna.

Svaz byl jedinou organizací, která zákonodárce důrazně upozornila, že případné neschválení úpravy by vedlo k zastavení zadávání veřejných zakázek. Tím by také došlo k vážnému ohrožení zajišťování základních služeb pro občany a čerpání prostředků z evropských fondů.


Svaz měst a obcí České republiky (SMO ČR) je celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací, založenou jako zájmové sdružení právnických osob. Členy Svazu jsou obce a města. Svaz měst a obcí ČR je partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci. Podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních
i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí. Činnost Svazu je založena především na aktivitě starostů, primátorů a členů zastupitelstev obcí a měst, kteří se nad rámec svých povinností věnují
i obecným problémům samosprávy. V současné době Svaz sdružuje kolem dvou a půl tisíce měst a obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…