Šárka Prát: Opustí Velká Británie Evropskou Unii?

14.04.2014 14:02

Otázka odchodu Velké Británie z Evropské unie je nyní reálnější než kdykoli od roku 1973, kdy se Velká Británie stala součástí Společného trhu. Pomalý růst, vysoké náklady a byrokracie jsou často skloňovaná slova. Nicméně z podnikatelských kruhů zaznívá, že britské odstoupení představuje také vážné nebezpečí pro křehkou ekonomiku. Je třeba brát toto varování vážně? Co se změnilo od osmdesátých let, kdy bylo důležité, aby země byla „in“ a ne outsider?

Šárka Prát: Opustí Velká Británie Evropskou Unii?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Když Velká Británie vstoupila do EU, lačnila po ekonomických výhodách, které plynuly z jednotného trhu, jelikož Evropa rostla silněji než samotná Británie. V současné době EU představuje trh pro 500 milionů lidí a riziko ztráty přístupu na tyto trhy by mohlo být velmi nebezpečné pro Velkou Británii. Většina členů unie se nachází v recesi a stále trpí důsledky hospodářské krize. Velká Británie však vyváží zhruba pět ze šesti vozů do Evropy. Bylo by tomu i tak po jejím vystoupení? Řešením by mohla být dohoda o volném obchodu s EU, jakou má Švýcarsko a Norsko. Otázkou je, zdali by se k ní EU neotočila zády a nepovažovala by ji za „zrádce“.

Další otázkou je, co by se stalo s vnitřními investicemi ve Velké Británii, které pochází z Evropské unie? UK přitahuje více přímých zahraničních investic než kterýkoliv jiný členský stát Evropské unie a téměř polovina peněz proudí právě z EU. Dařilo by se takhle Velké Británii i po odchodu z Evropské unie?

Zátěží jsou i obchodní předpisy, které  ve velkém produkuje právě Brusel. Euro-skeptici tvrdí, že se díky nim zpomalují inovace a podnikatelská dynamika. Steve Hilton, bývalý poradce britského premiéra, si kdysi postěžoval, že 40% času zabere vládě agenda vyplývající z byrokratických požadavků Evropské unie. Odhaduje se, že roční náklady na zapracování předpisů EU vyjdou na £ 7,4 mld. ročně. Británie by si však měla uvědomit, že i po vystoupení z EU bude tyto předpisy povinna dodržovat, bude-li chtít i nadále obchodovat na společném trhu.

Mohla by vůbec Velká Británie dále utvářet pravidla, kterými se řídí finanční trhy v celé Evropě? A jakby to ovlivnilo význam London’s Square Mile na mezinárodních finančních trzích? Je nasnadě, že britské vystoupení z EU by mohlo mít v této oblasti velmi závažné důsledky.

Jako postgraduální student si pokládám otázku, jak by výstup z Evropské Unie ovlivnil Británii ohledně studia v ??zahraničí. Odhaduje se, že britské univerzity by mohly ztratit 20% svých příjmů, které pocházejí z evropských výzkumných grantů. A mohli by vůbec Britové stále tak snadno pracovat mimo svou domovinu a cestovat jako doposud?

Na druhou stranu existují i pozitiva vystoupení z EU.  Například oblast zemědělství by z vystoupení z EU jistě profitovala. V rámci společné zemědělské politiky, Velká Británie musí posílat do Bruselu značné částky (£ 5,5 mld v letech 2007 až ??2013). Nicméně vzhledem k tomu, že zemědělství představuje méně než 1% britského HDP, by změny způsobené odchodem z EU nemusely být tak významné.

Jedním z důvodů, proč euroskeptičtí konzervativci chtějí vystoupit z EU, je jejich obava o suverenitu národů. Zdá se, že současní Britové vnímají Evropskou Unii spíše jako hrozbu a nikoliv jako příležitost. Přesto není na místě pominout skutečnost, že členství v EU přináší významný zisk pro veškerý průmysl země. Velká Británie by měla mít na paměti, že vystoupením z unie by mohla ztratit také svoji pozici brány pro zahraniční investory, kteří investují do Evropy skrz London’s Square Mile. Avšak kolik z toho je jen strach z neznáma?

Autorka je studentkou doktorského programu Ekonomie a hospodářská správa, oboru Regionalistika - veřejná správa a působí na Katedře regionálních studií na Národohospodářské fakultě.

Tento materiál je publikován na základě spolupráce mezi ParlamentnímiListy.cz a Národohospodářskou fakultou VŠE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VŠE

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…