Sdružení Maják: Je nehorázné, že soudce Kydalka je za svůj názor potrestán a soustavně dehonestován

29.11.2018 20:15

Prohlášení Sdružení Maják k důtce soudce Kamila Kydalky

Sdružení Maják: Je nehorázné, že soudce Kydalka je za svůj názor potrestán a soustavně dehonestován
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soudce Městského soudu v Praze Kamil Kydalka

Sdružení Maják je pohoršeno verdiktem soudu, který vyhověl kárné žalobě předsedy Městského soudu v Praze Libora Vávry a udělil soudci Kamilu Kydalkovi důtku za své vyjádření v reportáži, že amnestie bývalého prezidenta republiky Václava Klause mohlo mít možného objednatele.

Sdružení Maják nekomentuje zda-li soudce Kydalka mohl sdělit či sdělil nějaké citlivé údaje ze soudního spisu. Nicméně, proti zmiňované, samotné amnestii se v době jejího udělení ohradila nejen skupina senátorů, která Ústavnímu soudu podala návrh na zrušení části novoroční amnestie, ale především velká část veřejnosti, která amnestií Václava Klause byla poškozena. A to proto, že z pachatelů trestné činnosti se přes noc stali bezúhonní občané a naopak oběti trestních činů neměly již žádnou možnost uplatnit svá práva a žádat po pachatelích náhradu škody, kterou způsobili.

Soudce Kydalka dokázal v mnoha kauzách, zejména však v kauze H-Systém téměř nemožné, a to i navzdory tomu, že po celou dobu vyšetřování pachatelé trestné činnosti ztěžovali práci jak Policii ČR, tak státním zástupcům a především soudcům tím, že další trestnou činností zahlazovali stopy, zatajovali důležité dokumenty, a navíc se jeví, že pachatelé mohli být po celou dobu kryti tehdejší politickou reprezentací. Pokládáme za ostudné, nehorázné a velmi nespravedlivé, že soudce Kamil Kydalka za vyjádření svého názoru, který navíc sdílí převážná část veřejnosti, je potrestán a soustavně dehonestován, ačkoli neúnavnou mravenčí prací a také svou statečností a vytrvalostí, která mu navíc podlomila zdraví, dokázal rozkrýt podvod obludného rozsahu, který poškodil více než tisíc rodin a mnoho lidí připravil i o život.

Předpokládali bychom, že soudce takového formátu bude spíše vyznamenán a stane se učebnicovým příkladem osobní statečnosti. To, že soudce Kydalka neměl laxní přístup k abolici Václava Klause, a dal svůj názor najevo, neboť si plně uvědomoval, že jsou poškozeny především oběti trestních činů, je úctyhodné. Rozhodnutí kárného senátu, který potrestal excelentního soudce, nepovažujeme za šťastné rozhodnutí. Verdikt pouze podlomí důvěru občanů v justici, která je dnes i tak chatrná.

Jsme pohoršeni i tím, že všichni, kteří se v kauze H-Systém aktivně podíleli na vyšetření, se stali oběťmi vydírání a vyhrožování, ať už se jedná o soudce, státní zástupce, advokáty či samotné klienty. Místo toho, aby tito lidé byli hájeni a ochraňováni, jsou samotnou justicí pronásledováni. Jsme pohoršeni i tím, že hlavní pachatel, Petr Smetka, který byl pravomocně odsouzen ke dvanáctiletému nepodmíněnému trestu dál přes svého syna podniká, a to ve stejném oboru, a kupodivu nikoho dnes již nezajímá, kde vzal Petr Smetka junior peníze na lukrativní pozemky např. v katastru Řevnice a honosné stavby, přestože policie a justice nikdy nedohledala, kam se peníze ze zkrachovalého H-Systemu poděly.

Sdružení Maják

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …