Šimon Heller: Radní Baborová odmítá jakoukoli diskusi

25.11.2012 13:52

Vyjádření k aktuální situaci ve věci „KSČM na resortu školství v Jihočeském kraji“.

Šimon Heller: Radní Baborová odmítá jakoukoli diskusi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Od uveřejnění petice Martina Rosochy proti obsazení resortu školství v Jihočeském kraji uběhlo již téměř 20 dní. Tuto petici podpořilo přes 10 000 lidí. S lítosti musíme konstatovat, že k žádnému výraznějšímu posunu v této věci nedošlo. Došlo pouze k jedinému jednání mezi námi studenty a panem hejtmanem Zimolou, další jednání byla ze strany pana Zimoly přislíbena, avšak již neproběhla.

S velkou obavou také sledujeme jednání radní pro školství a kulturu v Jihočeském kraji paní Baborové. Ta naprosto odmítá jakoukoli diskuzi. Jednání hejtmana se studenty se také neúčastnila. Je otázkou, jestli to je její standardní postup při řešení problémů nebo jestli je tento postup nařízen od vedení její strany. Každopádně zde vyvstává obava, jak bude řešit případné problémy a náročné situace, které mohou vzniknout v následujících letech na resortu školství. Pokud způsobem odmítání diskuze, je věc nanejvýš vážná.

Taktéž v nás vzbuzuje obavu rétorika paní Baborové. Zpočátku zpochybňovala pouze názory studentů pro svoje mládí. Připomínáme, že jde o rétorikou velmi podobnou Miroslavu Štěpánovi. Každopádně v posledních dnech začala paní radní zpochybňovat i názory učitele Martina Rosochy a to pro jeho údajně nízký věk. Bojíme se tak, kam až paní Baborová zajde, bude zpochybňovat i názory vysokoškolských pedagogů z důvodu jejich věku? Takovou rétoriku naprosto odmítáme. Domníváme se, že je nutné naslouchat každému a to včetně studentů. To že nezažili sametovou revoluci neznamená, že nemohou mít na dění před rokem 1989 názor. 

Velmi nás také překvapuje, že tak důležitý resort jako je resort školství si ČSSD nechala v rámci povolebního vyjednávání vzít. O to víc, když víme, že pan hejtman Zimola je povoláním učitel a dozajista vnímá resort stejně jako my za důležitý. I když chápeme, že ČSSD nemá momentálně na obsazení tohoto důležitého resortu kapacity, jak nám pan hejtman na jednání sdělil, vnímáme předání resortu školství straně KSČM za velmi nešťastné. Proto i navrhujeme hledání konsensuálního řešení.

Je obecně známo, že ČSSD zdaleka není jednotná ohledně přítomnosti KSČM na resortu školství. Věříme, že jak pan hejtman tak zastupitelé za ČSSD v následujících dnech a týdnech udělají potřebné kroky pro odvolaní radní za resort školství. Tímto i vyzýváme zastupitele za ČSSD, aby své případné kompromisní rozhodnutí podpořit členku KSČM na resortu školství přehodnotili. Pana hejtmana Zimolu pak vyzýváme, aby svolal předčasné zasedání zastupitelstva Jihočeského kraje a navrhl odvolání Paní Baborové.

Závěrem se distancujeme od jakýchkoli násilných a nevhodných praktik, jako je například bivakování před domem paní Baborové. Souhlasíme pouze s nenásilnými a klidnými protesty.                                                         

Šimon Heller

(mluvčí senátorů z řad studentů Pedagogické fakulty JU v Českých Budějovicích ve věci „KSČM na resortu školství“)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …