Soukromí zemědělci: Požadujeme lepší podmínky pro drobné a střední podnikání

21.03.2015 18:46

Asociace soukromého zemědělství ČR je nespokojena s tvorbou a uplatňováním podmínek pro rodinný způsob hospodaření v zemědělství a pro drobné a střední podnikání obecně ze strany současné politické reprezentace. To je jeden z hlavních závěrů jarního rokování celostátní Rady ASZ ČR, která se uskutečnila 12. – 13. března 2015 v Třešti.

Soukromí zemědělci: Požadujeme lepší podmínky pro drobné a střední podnikání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Venkov - ilustrační foto

Jasně deklarovaná podpora rodinným farmám příliš nezazněla ani ze strany přítomného ministra zemědělství Mariana Jurečky. Došlo však alespoň na příslib prosazení některých požadavků ASZ do vládního nařízení k přímým platbám (vládní nařízení bylo tento týden schváleno). Asociace požádala o tyto dodatečné změny:    

* procentuální snížení podílu tzv. zanedbatelné zemědělské činnosti na 5 % příjmů (nyní je definován na úrovni 1/3)

* nahrazení požadavku auditu k prokazování výše příjmů z vybraných činností ke splnění podmínky aktivního zemědělce čestným prohlášením žadatele; (v případě zachování požadavku auditu umožnit jeho dodání až po příjmu jednotné žádosti a zjištění skutečného stavu u žadatele)

* zařazení kultury „travní porost na orné půdě“ (G) do plnění ploch v ekologickém zájmu EFA

* zrušení povinnosti hlásit při podání žádosti o přímé platby použitou směs osiva pro meziplodiny

* posunutí termínu osevu ozimů po bílkovinné plodině až na 30.11.

* zrušení povinnosti žadatelů mít IČ na zemědělské podnikání

* zrušení podmínky, aby nově založené sady do čtyř let plodily

* zrušení požadavku na doložení certifikovaného osiva pro cukrovku. 

Nadále bude ASZ prosazovat co největší zvýhodnění malých projektů v připravovaném Programu rozvoje venkova 2015-2020 a také podporu mladým začínajícím. 

Na základě požadavků z lednového zasedání celostátní Rady ASZ ministr zemědělství Marian Jurečka nyní osobně přislíbil řešení podpory monitoringu výskytu eroze, zvážení možnosti odložit povinnost být zemědělským podnikatelem při žádosti o přímé platby a zrušení požadavku auditní zprávy či pokračování ve zjednodušování podmínek u domácích porážek. Další příslib se týkal zadání zpracování analýzy ÚZEI ohledně možného zavedení platby na první hektary (tzv. redistributivní platba).   

V neposlední řadě také zástupci všech regionálních organizací a členských svazů sdružených v ASZ ČR kategoricky odmítli zavedení elektronické evidence tržeb jako protiústavního, šikanózního a byrokratického opatření, které ve finále povede jen k omezení malého podnikání.  

Rada ASZ ČR za účasti generálního sekretáře České biskupské konference dále konstatovala snahu o prohlubování spolupráce s církevními představiteli a zástupci ASZ formou dalších schůzek na úrovních jednotlivých diecézí či církevních řádů. 

Rada ASZ ČR si také uložila větší spolupráci s organizacemi, které prosazují podobná témata, která mají co nejblíže k rodinnému modelu života a podnikání – zejména např. s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…