Soukromníci Babišovi: Mnoho z nás slyšelo na vaše velmi hlasité „nezvýším daně!“

12.12.2013 16:48

Otevřený dopis Strany soukromníků ČR předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi.

Soukromníci Babišovi: Mnoho z nás slyšelo na vaše velmi hlasité „nezvýším daně!“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

Vážený pane předsedo,

se zájmem a respektem sledujeme vývoj povolebního vyjednávání Hnutí ANO, jehož jste předsedou a Vašich potencionálních koaličních partnerů ČSSD a KDU-ČSL. Spolu s námi vyjednávání pečlivě sleduje i cca 960 000 držitelů všech druhů oprávnění podnikat v ČR. Podstatná část z nich dala svůj volební hlas právě Vašemu hnutí, protože přes všechna různá prohlášení, kterých bylo ze všech možných stran bezpočet, zaznívalo velmi hlasitě to Vaše: "Nezvýším daně!!"

Členové a voliči naší Strany soukromníků České republiky jsou si dobře vědomi, jak složitá jednání Hnutí ANO vede a jakým politickým tlakům musí čelit. Jsme si dobře vědomi toho, že se musíte bránit také jisté politické vychytralosti Vašich partnerů, z nichž mnozí jsou vskutku mistry v politické taktice a mystifikaci. Toto všechno dobře chápeme.

Mnozí, kteří úspěchu Hnutí ANO nepřejí, hnutí, kterému jste předsedou, častují narážkami o populismu a o politické nevyhraněnosti. I proto členové a voliči naší strany velmi netrpělivě očekávají výsledek těchto koaličních jednání. Není zatím totiž dostatečně jisté, které prohlášení je jen taktickým vypuštěním sondovacího balónku a které prohlášení je skutečným prohlášením této vznikající koalice.

Přesto všechno bychom Vás osobně chtěli vyzvat, abyste při vyjednávání neopomněl, že tu existuje skoro 1 milión osob, kteří tvoří páteř této ekonomiky, záruku demokratického vývoje našeho státu a celkové společenské stability.

Tito lidé v dnešních dnech ze sdělovacích prostředků slýchávají, že chystaná vládní koalice hodlá zavést minimální daň z příjmů pro živnostníky a OSVČ obecně. Chtěli bychom Vás ubezpečit, že pokud Vaši potencionální vládní partneři mají v úmyslu tuto minimální daň zavést, je tento krok nutno považovat za "zvýšení daně", protože, jak jistě sám dobře víte, nevytvoří-li se zisk, není možné platit ani daň. Chtěli bychom Vás též ubezpečit, že většina lidí, kteří dnes o možnosti zavedení minimální daně hovoří, jako o léku naší ekonomiky, se nikdy běžně neživila a nikdy nebyla pod tlakem neskutečného "bordelismu", na jehož vzniku se dokonce mnozí z nich i podíleli. Nemají totiž o běžném životě soukromníka ani potuchy a velká část z nich by v tomto i jimi vytvořeném světě nepřežila déle než 1 měsíc.

Jistě také vnímáte zavedení kauce pro výrobce lihovin, snahu o zavedení registračních pokladen s fiskální pamětí a jiná rádoby efektivní opatření. Povšimněte si prosím, že jsou namířena toliko na ty subjekty, které formálně

existují. Mají svá sídla, svá IČ, své registrované provozovny. Jedná se tedy o subjekty, na které státněbyrokratický aparát "dosáhne". Ví totiž, kde sídlí, jaký má majetek a kde má vedeny jeho bankovní účty. Tato zmíněná "opatření" se však v žádném ohledu nedotknout těch, na které by ve skutečnosti cílit měly.

Naopak, pouze opět zdecimují ty, kteří nepracují s tak vysokou mírou zisku, aby tyto náklady unesli. A ti, kteří jsou zapojeni do těchto nelegálních aktivit, dělají na stát jen "dlouhý nos". Formalismus (nejen) v daňové oblasti, tak dosáhl v naší zemi již velmi obludných rozměrů. Na jedné straně stát "šikanuje" ty, kteří se pravidlům podvolují, aby tím na druhé straně zakryl svou neschopnost skutečné daňové uniky řešit.

Takový přístup k řešení ekonomických problémů nezle nazvat jinak, než strategií s katastrofickými následky, protože té části soukromníků, která podniká legálně, nezbude už nic jiného, než obchodní trh opustit a vydat se na trh pracovní. Jenže pracovní trh vykazuje cca 9% převis nabídky ...

Vážený pane předsedo,

dobře víte, že z ekonomického hlediska je nejlepším občanem ten, který do veřejných rozpočtů jakoukoliv měrou přispívá. Stejně podstatný je v tomto smyslu i ten občan, který od státu nic nechce. Tyto dvě skupiny občanů reprezentují především soukromníci. Také dobře chápete, že plátcem 99% všech daní jsou právě soukromníci.

Nikoliv někdo jiný. Chtěli bychom Vás tedy velmi naléhavě upozornit, že jakkoliv skrytě a pod jakoukoliv zástěrkou zvyšovat daně, by bylo v současné době zřetelně neefektivním krokem, který:

- zvýší nezaměstnanost. Míra nezaměstnanosti má zaručený vliv na celkovou sociální atmosféru v naší zemi, na kriminalitu atd.

- zvýší objem vyplácených sociálních dávek. Sociální dávky, ať už jsou jakkoliv potřebné, jsou především demotivující. Osob, které jsou existenčně závislé na sociálních dávkách stále přibývá.

- zvýší míru "šedé" ekonomiky.

- zvýší počet trestných činů, přestupků a objem správních řízení v oblasti daňové, čímž se opět zatíží především stát.

Vnímáme, že krédem Hnutí ANO jsou předně úspory ve veřejné správě. Tento směr je pro naše členy a voliče jediný přijatelný, protože každý krok, který v této době hospodářské recese povede ke zvýšení daní anebo ke zvýšení administrativní náročnosti podnikatelského sektoru, bude pro střední stav už skutečně poslední ranou v jejich existenci. Situaci živnostníků a malých firem máme dobře zmapovánu.

Dovolte závěrem popřát České republice silnou, stabilní a rozumnou vládu, která již brzy přinese občanům hospodářskou prosperitu a politickou stabilitu. V tomto směru z naší strany očekávejte nejen častou a věcnou kritičnost, ale v pozitivních krocích také naši maximální podporu.

S úctou

Za předsednictvo Strany soukromníků České republiky s podporou Rady Cechů a společenstev při SsČR

Petr Bajer
předseda SsČR

Dobroslav Bořík
první místopředseda SsČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Strana soukromníků ČR

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…