Stanislav A. Hošek: Audio a video mor

20.11.2021 13:29 | Komentář

Není to zase tak dávno, kdy v elektronických magazínech a denících byly publikovány jen a jenom texty. V posledních letech se ovšem v nich šíří neblahý mor. Audio a video snímky. Proč mor? Protože jde o neobyčejně obrovské časožrouty.

Stanislav A. Hošek: Audio a video mor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Už internetový text oproti tištěnému je v nevýhodě, protože se v něm dá obtížněji „listovat“ a tím způsobem jen očima proběhnout celý text a seznámit se tak s jeho hrubým obsahem. Audio a video příspěvky jsou v tomto směru naprosto nevyužitelné.

Má-li nosič informací formu psaného textu, tak na seznámení se s ní spotřebuje čtenář mnohem méně času, než když musí sledovat mnou kritizované nosiče. Navíc jde u textů využít některé techniky rychločtení a pak je úspora času bezkonkurenční.

Autor psaného textu sám obvykle hodlá šetřit svůj čas, a tak je jeho tvorba sevřenější, promyšlenější a také přehlednější. Jestliže používá mluveného slova, je v jeho projevu vždycky hodně „vaty“, čili úseků, které nepřináší žádné informace. V tom smyslu jsou nejhorší rozhovory, kdy tázaný teprve hledá myšlenky a teprve následně formulace, takže se často opakuje. A nakonec – mluvená řeč až na čestné výjimky je nebohatá, ba až prostinká. Při psaní má autor dostatek času užívat pestřejší řeč a tím obohacovat vědomí své i čtenářů o požitek ze sdělovacích možností jazyka. Nemluvě o tom, že vyhledává přesnější výrazy a tím předchází různým výkladům a dokonce nedorozuměním.

Psychologové budou oponovat, že nositelem informací je i tón mluvy, „řeč těla“, čili gesta a další. U naprosté většiny informativních sdělení tyto „doplňující“ prvky nejsou vůbec významné. Další oponenti jistě namítnou, že obrazové sdělení řekne více nežli nejpřesnější slova. Zase to platí pro daleko menší počet sdělení, a i tehdy podle mě postačí většinou statický obraz.

Sečteno a podtrženo. Redaktoři webů stále větším počtem audio a video příspěvků šetří svůj čas, ale mrhají časem sledovatelů. Takže ve výsledku psaný rozhovor s oblíbeným autorem si rád přečtu. Ale audio či video rozhovor prakticky nikdy. Výjimečně pak takový, který je předem s dotazovaným námětově dohodnut.

Audio je specifický sdělovací prostředek výhodný pro výuku cizích jazyků, hudbu a podobně. Video je zase nenahraditelné pro reportáže geografické, přírodopisné, sport, tanec a podobně.

Dneska většina lidí zápasí s časem. Pléduji proto pro užívání takových nosičů informací, které čas v maximální míře šetří lidem hledající informace.

Vyšlo na Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.