Stanislav A. Hošek: Odluka církve od státu

18.02.2018 10:54

V pravidelném čtvrtečním pořadu TV Barranadov „Týden s prezidentem“, prohlásil 15.2.2018 prezident Zeman, že v reakci na dopis katolických laiků pošle on sám dopis papeži Františkovi se žádostí, aby prodloužil mandát kardinálu Dukovi.

Stanislav A. Hošek: Odluka církve od státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Podle toho, jak to chodí v zahraničních aktivitách naší exekutivy, vůbec nepředpokládám, že prezident tento krok konzultoval s premiérem či ministrem zahraničí. Konec konců, jsou oba v demisi, tak „čert to vem.“

Na prezidentově vyhlášení mně mnohem víc vadí docela něco jiného. Zásadně odmítám, aby politická moc státu jakýmkoliv způsobem projevovala svou vůli ve vnitrocírkevních problémech kterékoliv církve, nadtož té nejpočetnější a tedy nejvlivnější. V prvé řadě tím poněkud neuváženě a nadbytečně zvyšuje význam oné církve ve státě, ale především vytváří klíma, v němž církevní instituce budou cítit oprávněnost vyjadřovat se k problémům státu, ba dokonce snad do nich zasahovat.

Považuji za velký nedostatek naší Ústavy, že vztah státu a církví přesně nekodifikuje. Vztah církví a státu upravují pouze zákony nižší právní síly. Plná odluka státu a církví, jež by měla být základním rysem každé občanské republiky není vyjádřena nejvyšším zákonem naší země. Tím je dána šance k tomu, aby nižší právní normy dokonce umožňovaly jejich vzájemné působení. Takový stav poněkud koliduje s článkem 2, odstavec (1) Listiny základních práv a svobod.

Lobbování hlavy státu za některého funkcionáře církve je v mých očích proto činem hrubě nepromyšleným a vytváří poněkud zrádný precedent.

 

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …