Stanislav Brunclík: Politický „zákaz“ heren na území Prahy neřeší vůbec nic. Nejméně pak proklamované sociálně patologické jevy

27.11.2015 20:03

Plošné škrtání heren a vyhlašování takzvaných nulových tolerancí hazardu kritizuje Hospodářská komora hlavního města Prahy. Jako zástupce podnikatelské veřejnosti upozorňuje na porušování svobodného podnikání a také na další důsledky spojené s propouštěním a nástupem nelegálního byznysu.

Stanislav Brunclík: Politický „zákaz“ heren na území Prahy neřeší vůbec nic. Nejméně pak proklamované sociálně patologické jevy
Foto: archiv
Popisek: Stanislav Brunclík

„Řada médií bezmyšlenkovitě poplácá některé politiky po zádech, dozvíme se, jak se nám bez toho hrozného hazardu bude hned žít lépe a tím to skončí. Herny nezmizí, nebo jen některé a velmi vlažně. A jako bonus se ještě více rozmnoží černé provozy, kam samozřejmě míří ty nejrizikovější skupiny hráčů, pro které jsme neudělali vůbec nic“, říká člen představenstva HKP Stanislav Brunclík.

Pražská hospodářská komora rozjela na popud některých svých členů zhruba před třemi měsíci projekt, který mapuje kvalitativní stav provozoven na celém území Prahy. A jako vedlejší produkt sbírá i data o rostoucím počtu nelegálních heren. Takzvaná „Inventarizace hazardu“ rozčleňuje herny a casina podle toho jak splňují či nesplňují zákonné podmínky, místní vyhlášky a obecná vliv na okolí provozovny. V současné době doplňuje data od Policie České republiky o problematických provozovnách tak, jak je PČR postupně dodává.

„Ten materiál přesvědčivě ukazuje, kteří provozovatelé chtějí poskytovat tuto formu zábavy na určité úrovni a mimo jiné dbají i na to, aby se jim do herny nestahovali problémový hráči. Řadě těchto podnikatelů jsme teď řekli, dělal jsi to poctivě, ale to byla chyba. Končíš“, pokračuje Stanislav Brunclík.

Magistrátní zastupitelé schválili plán, podle kterého má být zrušeno 212 heren a zachováno 101 casin, bez ohledu na kvalitu a dodržování pravidel.

„Jsme si jistí, že se v rodině takzvaných casin nenajdou provozy, které jsou mnohonásobně horší než řada heren, které se jedním politickým rozhodnutí ocitly na černé listině? Opravdu chceme, aby se od stolu rozhodovalo, který podnikatel má rozdat výpovědi zaměstnancům a kterému naopak přihrajeme větší část trhu a poptávky? Poptávka totiž nezmizí, ta si své zboží najde. Nikdo přeci nechce, aby mu někdo shora říkal, co má nebo nemá dělat. To už bychom mohli vědět. A drtivá většina lidí, kteří si chodí zahrát, to ani říkat nepotřebuje“, dodáv&a acut e; Brunclík.

Pražská hospodářská komora projekt „Inventarizace hazardu“ tak jako tak dokončí a nabídne komunální politické reprezentaci. Ochrana svobodného a poctivého podnikání je nikdy nekončící kolotoč bez ohledu na dílčí rozhodování momentálně zvolených politiků.

Autor je člen předsednictva Hospodářské komory v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …