Stanislav Hošek: Nejúspěšnější investor v českých dějinách

25.01.2019 15:46

V současném světě, v němž se vše poměřuje přes peníze, prozatím pořád ještě dolar. V systému, v němž se každá činnost od vzdělání po sportování vnímá coby investice do budoucna není divu, že mne napadlo následující.

Stanislav Hošek: Nejúspěšnější investor v českých dějinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Když brzy po politickém převratu na Ukrajině se mocní USA uřekli, že do něj „investovali“ pět miliard dolarů, zapřemýšlel jsem, kolik asi investoval Západ do porážky „socialistického tábora“, a zda se mu ta investice vůbec vrátila.
Samozřejmě že není v silách jedince na tuto otázku odpovědět a nikdy v budoucnu na ni hodnověrně neodpoví ani celé týmy fundovaných ekonomů, či sebelepších účetních a auditorů vybavených i výpočetní supertechnikou. .

Asi není pro čtenáře překvapením, že jsem si v této oblasti pro ilustraci našel jiný konkrétní případ. Vím, že jistý občan „Kcharl S“ po mnohá léta finančně podporoval prominentní disidenty Havlova okruhu. Vím, že se taková podpora nikde nikdy v oficiálním účetnictví žádného podnikatele konkrétně nevykazuje a tak jsem si poněkud zaspekuloval.

Odhaduji, že jmenovaný sponzor partičky Západem adorovaných odpůrců reálného socialismu u nás, za všechna ta léta nevěnoval svým příživníkům víc jak několik stovek tisíc dolarů. Nevěřím, že to bylo celý milion. Po listopadové změně mocipanstva v našem státě jmenovaný donátor postupně v restitucích získal majetek tak obrovský, že později se nechal slyšet, že jeho velikost ani nezná. Můj skromný odhad je, že jde o majetek v hodnotě minimálně miliardy dolarů.

Tisícinásobná návratnost vložených prostředků. Kam se hrabou všichni ti Rothschildové i s Rockefellery dohromady, nadtož jejich sluha Soros. To občan K. S. i přes svůj občas poněkud dementní výraz v obličeji, je v současném pojetí lidského bytí nejúspěšnějším investorem všech dob. V dějinách českých tedy docela určitě.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …