Stanislav Kliment: Doma zkrachoval, bude radit Porošenkovi

02.04.2015 13:03

Bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda přijal nabídku a stal se poradcem ukrajinského prezidenta Petra Porošenka v oblasti politických a ekonomických reforem. „Ano. V úterý jsem z Kyjeva obdržel nabídku pracovat jako poradce pro prezidenta Petra Porošenka. Po krátkém rozmýšlení jsem jeho nabídku přijal", řekl Dzurinda.

Stanislav Kliment: Doma zkrachoval, bude radit Porošenkovi
Foto: nato.int
Popisek: Mikuláš Dzurinda

„Ukrajina se snaží jít na západ a potřebuje obrovskou modernizaci", řekl Dzurinda. Podle jeho názoru, zkušenosti provádění politických reforem na Slovensku se mohou Kyjevu hodit. Když odpovídal na otázku, zda si nemyslí, že úkoly, které má Ukrajina před sebou nemůže zvládnout, slovenský expremiér prohlásil, že „otázka stojí následovně: buď tyto problémy vyřešíte, nebo prohrajete". Zprávu s odvoláním na slovenský list pravda přineslo zpravodajství portálu Sputnik.

Na Slovensku „hvězda“ Mikuláše Dzurindy zhasla v roce 2012, kdy jako předseda SDKÚ stranu přivedl k volebnímu výsledku 6 procent a sám kroužkováním spadl z prvního na třetí místo. V roce 2014 nakonec SDKÚ, kterou sám založil v roce 2000, údajně jako platformu pro sjednocení pravice, ale spíše z důvodů neukojených ambicí v KDH, opustil, mandát poslance si však ponechal.

Není bez zajímavosti, že sám Dzurinda se v médiích prohlásil, že jako budoucí premiér konzultoval složení vládní koalice telefonicky s Angelou Merkelovou a pochlubil se souhlasem německé kancléřky. Dzurinda se tak dostává do společnosti např. bývalého gruzínského tyranského prezidenta Michaila Saakašviliho, dnes v Gruzii stíhaného také pro zneužívání státních prostředků, který je rovněž Porošenkovýmn poradcem. Porošenko mimochodem již udělil ukrajinské občanství několika cizincům, aby mohli pracovat ve vládních službách Ukrajiny.

Publikováno se souhlasem vydavatele 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…