Stanislav Kliment: Drtivá porážka francouzských socialistů

08.12.2015 15:06

Až na třetím místě skončili ve francouzských regionálních volbách socialisté prezidenta Hollanda, kteří na centrální úrovni ovládají vše, co se dá. Vítězem voleb se stala Národní fronta v čele s Marine Le Penovou. Získala 30,8 procenta hlasů oproti 9,4 procentům v roce 2010. Samotná Le Penová v regionu Nord Pas dostala podporu více než 40 procent voličů.

Stanislav Kliment: Drtivá porážka francouzských socialistů
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Národní fronta dosud nikdy nevyhrála v žádném z regionů, tentokrát však v šesti regionech ze třinácti. „Národní fronta je nyní první stranou ve Fancii,“ řekla k výsledkům stranická šéfka. Dodala, že jde o „nádherný výsledek“, který strana vítá s „pokorou, vážností a hlubokým smyslem pro odpovědnost“. Republikáni bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho skončili na druhém místě se ziskem 27,2 procenta hlasů.

Až třetí místo socialistů prezidenta Francois Hollanda a zisk 22,7 procenta hlasů je těžkou porážkou vládnoucí strany. Socialisté prohráli zejména v severních regionech, které dosud byly jejich baštou. Druhé kolo se uskuteční 13. prosince s postupují do něj všechny strany, které získaly v kole prvním více než deset procent. Socialisté již oznámili, že ve dvou důležitých regionech stáhnou kandidátku, aby zabránili vítězství Národní fronty, kterou považují za antisemitskou a rasistickou. Prakticky to znamená návod, aby socialisté volili Sarkozyho stranu.

Bývalá hlava státu a šéf Republikánů se ovšem již dal slyšet, že žádné strategické partnerství se socialisty proti Marine Le Penové nepřichází v úvahu. Výsledky prvního kola regionálních voleb jsou vážným vrarováním pro Socialistickou stranu a prezidenta Francois Hollanda. Ve srovnání s rokem 2010 a ziskem 46 procent jde o drtivou porážku politiky socialistů i jejich představitelů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…