Stanislav Kliment: Maďarsko by prý mohlo odejít z EU

03.11.2014 17:21

Maďarsko otevřeně nesouhlasí s politikou EU vůči Rusku, zejména s překážkami kladenými budování plynovodu Jižní proud. Tlak ze strany EU se stal důvodem růstu protievropských nálad v národním parlamentu. "Maďarsko by mohlo opustit Evropskou unii, pokud Brusel bude určovat, jak je třeba řídit zemi", řekl mluvčí Národního shromáždění Maďarska Laszlo Kever. Jeho slova uvádí agentura EurActiv.

Stanislav Kliment: Maďarsko by prý mohlo odejít z EU
Foto: Redakce
Popisek: Maďarská vlajka

Po jeho výroku, a také po ne méně ostrém prohlášení maďarského premiéra Viktora Orbána na adresu německé kancléřky Angely Merkelové, která nedávno prohlásila, že Německo udělá vše, "aby Maďarsko nasměrovalo na správnou cestu", se objevila informace, že Berlín připravuje plán politických sankcí vůči Maďarsku. Stojí za zmínku, že zrušení stavby plynovodu "Jižní proud" by činilo právě Maďarsko nejzranitelnější zemí v případě studené zimy a snížení dodávek plynu z Ruska. Budapešť chce urychlit realizaci projektu Jižní proud, ale řada zemí EU ho brzdí. Budapešť vyjadřuje také podporu dalším ruským projektům. Zejména dohodě skladišť zemního plynu a výstavbě dvou velkých reaktorů jaderné elektrárny Paks ve středním Maďarsku.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…