Stanislav Kliment: Němci se bojí Kaczyńského Práva a spravedlnost

27.10.2015 12:42

„Je třeba zvonit alarm,“ řekl v televizi ARD komentátor Robin Lautenbach k výsledkům nedělních parlamentních voleb v Polsku. Deník "Handelsblatt" označuje absolutní většinu vítěze voleb v polském Sejmu za „nepříjemné překvapení“. Portál deníku "Frankfurter Rundschau" se dotýká vzájemných vztahů obou zemí a vyslovuje naději v nové tváře Práva a spravedlnost. Současně připomíná, že před lety vláda bratrů Kaczyńských údajně iritovala Evropu a zatěžovala podle autora celou Evropu i polsko-německé vztahy.

Stanislav Kliment: Němci se bojí Kaczyńského Práva a spravedlnost
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Vítězství Práva a spravedlnost je podle Handelsblattu „černým dnem pro Angelu Merkelovou“, protože Kaczyńského strana je skeptická k další evropské integraci. Nejen tento deník potom upozorňuje, že maďarský premiér Viktor Orbán včera získal nového spojence. ARD přičítá Kyczyńskému, že v době, kdy byl premiérem „do značné míry zničil vztahy Polska s Německem a Evropskou unií“. Je třeba konstatovat, že po zvolení Lecha Kaczyńského polským prezidentem a poté, co se jeho bratr Jaroslaw stal premiérem, došlo skutečně ke zhoršení vztahů s Berlínem.

Bylo to v období, kdy se z Německa začaly ozývat hlasy požadující návrat majetku Němců odsunutých po II. světové válce. Polskou reakcí z úst Kaczyńských bylo upozornění, že v případě opakování takovýchto žádostí bude požadována náhrada za zničenou Varšavu ve výši desítek miliard euro. Průběžně docházelo k dalším vymezením proti revizionistickým výrokům např. šéfky odsunutých Eriky Steinbach. Současně ovšem v německém tisku začala často urážlivá kampaň proti polskému státnímu vedení. Nakonec si ovšem na protipolské jednání stěžovali i fotbalisté polské reprezentace na ME v kopané v Německu. Pravdou je, že v uplynulých letech za vlády Občanské platformy a premiéra Donalda Tuska se vzájemné vztahy uklidnily.

Dlužno ovšem podotknout, že bývalý Tuskův spolupracovník Pawel Piskorski tvrdí, že politická kariéra dnešního „evropského prezidenta“ byla od devadesátých let financována penězi v igelitkách od německé CDU a byl chráněncem Merkelové. Rozdílnost mezi Kaczyńským a Tuskem je konečně i v tom, že rodiče předsedy Práva a spravedlnost bojovali ve Varšavském povstání na straně povstalců, zatímco válečná minulost příbuzných Tuska není příliš jasná.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Volby jsou každý den

15:22 Ladislav Jakl: Volby jsou každý den

Naše životy jsou vymezeny, omezeny, dirigovány, usměrňovány, regulovány, hlídány, kontrolovány a v m…