Stanislav Kliment: Schröder odešel z politiky, Američané zvýšili sledování...

13.07.2015 18:59

Německý list „Bild“ dnes napsal, že nechvalně známá NSA odposlouchávala Gerharda Schrödera nejen v době, kdy byl německým kancléřem, ale i později jako člena dozorčí rady společnosti budující plynovod Nord Stream. Od roku 2005, kdy Schröder odešel z funkce a prakticky vůbec z politiky, bylo jeho sledování dokonce ještě zesíleno.

Stanislav Kliment: Schröder odešel z politiky, Američané zvýšili sledování...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Telefony, ilustrační foto

Podle německých novinářů důvodem takového kroku byly dobré vztahy Schrödera s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Američané se tak chtěli o ruské hlavě státua jeho okolí dovědět co nejvíce.

Z v poslední době publikovaných materiálů plyne, že NSA v Německu nenasadila zpravodajskou techniku jen na Schrödera , ale ještě předtím sledovala Helmuta Kohla a později Angelu Merkelovou. Organizace WikiLeaks uvedla, že v Německu byla akce NSA vedena proti 69 telefonním číslům členů vlády a vysokých státních úředníků. Mezi nimi byly např. telefony ministrů financí, hospodářství, zemědělství.

Okruh sledovaných osob je jistě velmi zajímavý. Ukazuje totiž, že NSA spíše než otázkami bezpečnosti a bojem proti terorismu se zabývala prachsprostou hospodářskou špionáží. Podobně byli sledováni politici jiných zemí. Nedávno publikované informace např. v případě Francie udávají jména posledních třech francouzských prezidentů: Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy a Francois Hollande.

Také v tomto případě a případech jiných států byly na předních místech sledování okruhy hospodářské a technologického rozvoje.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …