Stanislav Kliment: Škromach ostře proti přepisovačům dějin

23.01.2015 16:06

Proti projevům současného historického revizionismu, jak zaznívá nejen z Ukrajiny nebo také z Polska, se ozval místopředseda Senátu Zdeněk Škromach. Konkrétně reagoval na slova polského ministra zahraničí Grzegorze Schetyny, který ve vysílání Programu 1 Polského rozhlasu prohlásil, že to byli Ukrajinci, kdo osvobodil Osvětim, když jako první tam dorazili vojáci 1. Ukrajinského frontu Rudé armády.

Stanislav Kliment: Škromach ostře proti přepisovačům dějin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

„Byly doby, kdy se nám snažili zatajit, že Plzeň osvobodili Američané. Dnes to vypadá, že se nás pokusí přesvědčit, že Československo osvobodili Američané s Ukrajinci v čele s Banderou. A že to nebyla Francie s Velkou Británií, která nás zradila v Mnichově, ale že nás vlastně prodalo Hitlerovi Rusko. Nemyslíte si, že se svět zase zbláznil?" napsal Škromach na Facebooku jako reakci na článek zveřejněný serverem svobodnenoviny.cz, který o hloupém vyjádření polského ministra píše.

Skandál, který Schetyna vyvolal je v mnohém pro současné Polsko příznačný. Vždyť na rozdíl od jiných států Poláci na 70. výročí .osvobození německého nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim – Březinka jmenovitě nepozvali ruského prezidenta Vladimira Putina. Nastává snad období, kdy z viníků se začnou stávat oběti a z obětí viníci? V takovém kontextu je ovšem polská hra v současnosti stupidní.

G. Schetyna nikdy nebyl vnímán jako znalec zahraniční politiky, ministrem se stal po krátkém působení ve funkci předsedy zahraničního výboru Sejmu. Bývalý a později zapuzený souputník Donalda Tuska naopak spíše proslul spojováním s korupční aférou při prosazování zájmů sázkařského průmyslu. Přesto by si měl některé historické souvislosti uvědomit.

Narodil se totiž na nynějším polském území, které je v hranicích Polska díky vítězství Rudé armády nad Německem. Otázkou samozřejmě může být, jak dlouho Polsko bude existovat v současných hranicích a jak dlouho třeba právě Schetynovo rodné Opole bude „polské“ město. Varšavou proskribovanému Rusku, které spolugarantuje současné polské hranice, by nakonec změny mohly být lhostejné.

Ostré vystoupení Zdeňka Škromacha je třeba ocenit nejen z důvodu vystoupení proti historické lži, ale také jako projev obhajoby našich národních zájmů. Není přece v zájmu Česka, aby byla zpochybněna poválečná mapa Evropy. Ve vlně změn by naše republika mohla přijít o území, která jí sice – na rozdíl od Poláků – v historii kontinuálně patřila. Proto má svůj nemalý význam i Škromachova zmínka o podstatě Mnichova.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…