Stanislav Kliment: Varující políček Angele Merkelové

04.09.2016 19:25

Alternativa pro Německo (AfD) ve spolkové zemi Meklenbursko – Přední Pomořansko v průzkumu volebních preferencí poprvé odsunula CDU Angely Merkelové na třetí místo. Na prvním místě jsou sociální demokraté (SPD). Pro kancléřku nepříjemná zpráva přišla tři dny před nedělními zemskými volbami.

Stanislav Kliment: Varující políček Angele Merkelové
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Průzkum je hodnocený jako políček Merkelové, která má v Meklenbursku volební obvod pro volby do Spolkového sněmu. V průzkumu institutu Insa získala sociální demokracie 28 procent podpory, AfD vyjádřilo podporu 23 procent tázaných a křesťanské demokraty uvedlo 20 procent. Dosud AfD, byť s malým odstupem, v průzkumech obsazovala třetí místo. V současnosti v Meklenbursku – Předním Pomořansku vládne koalice SPD a CDU. Alternativa pro Německo se bude zemských voleb účastnit poprvé.

Tato strana vznikla v roce 2013 a vyjadřovala zejména skepticismus ve vztahu k euro a Evropské unii. V průběhu narůstající migrační krize se stala jedním z největších kritiků politiky kancléřky Merkelové. V březnu AfD uspěla v místních volbách ve spolkových zemích Bádensko-Württembersko, Sasko-Anhaltsko a Porýní-Falc a vstoupila do zemských sněmů. V celostátních průzkumech nyní AfD vykazuje podporu více než 10 procent a stává se tak čtvrtou politickou silou v Německu za CDU/CSU, SPD s Zelenými. Neúspěch CDU v nedělních volbách y mohl vážně ohrozit podporu případné další kandidatury A. Merkelové na spolkovou kancléřku.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…