Stanislav Kliment: Vznikne skutečně samostatné Katalánsko?

07.08.2015 15:05

Katalánský premiér Artur Mas již podepsal výnos o uspořádání mimořádných voleb 27. září, které se vlastně stanou hlasováním o nezávislosti regionu na Španělsku, oznámil list El Pais.

Stanislav Kliment: Vznikne skutečně samostatné Katalánsko?
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

V případě vítězství stoupenců katalánské suverenity v zářijových volbách bude zahájen nejvýše rok a půl dlouhý proces získání nezávislosti. V tomto období by měla být sepsána nová ústava, konstituován parlament a v roce 2017 by byly vypsány nové volby.

Loňského roku na Artura Masu a další představitele Katalánska podala prokuratura kvůli uskutečnění neoficiálního hlasování o nezávislosti žalobu. Obviněni byli ze zneužití veřejných prostředků, zneužití pravomocí, neuposlechnutí nařízení a bránění výkonu spravedlnosti. Sondážní hlasování se konalo navzdory rozhodnutí ústavního soudu o pozastavení původního referenda o nezávislosti a následnému zákazu neoficiálního plebiscitu. Naprostá většina se zúčastněných se vyslovila pro odpoutání od Madridu. Zatím není jasné, jak bude na snahy o nezávislost reagovat Madrid tentokrát.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…