Stanislav Kliment: Zastaví občanskou válku referendum?

05.02.2015 19:42

V občanské válce na Ukrajině mohou být na konci jen poražení. Zcera novou variantu možného ukončení konfliktu nyní předložil poslanec Nejvyšší rady, bývalý vedoucí sekretariátu prezidenta Viktora Juščenka a exministr pro mimořádné záležitosti Viktor Baloga. Navrhl konání celoukrajinského referenda.

Stanislav Kliment: Zastaví občanskou válku referendum?
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Podle názoru Baloga by ukrajinský lid měl rozhodnout: pokračovat ve válce o Donbas, nebo mu poskytnout nezávislost. Politik na sociální síti napsal, že ve vzniklé situace není voleb mnoho. Buď civilizovaný rozchod s Donbasem, kde je značná část obyvatelstva pro Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku, nebo mnohaletá vyčerpávající válka. Někteří experti pochybují, že by se nyní referendum mohlo stát klíčem k řešení. Zůstává prý jen naděje na vyjednávání a na zdravý rozum. Na druhou stranu by však referendum, ve kterém by se Ukrajinci s největší pravděpodobností Donbasu „zřekli“, bylo jistým alibi pro politiky. Referendum se proti porážce může zdát „čestnějším“ důvodem ztráty východního území. Existuje ale i obava, že odchod Donbasu ze svazku Ukrajiny vyvolává odstředivé síly v jiných částech země, např. v západní Ukrajině, kde přinejmenším fašizující strana Svoboda po porážce v parlamentních volbách hledá nové postavení a objevují se požadavky na autonomii oblasti.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …