Stanislav Křeček: Zbytečná šikana zaměstnavatelů ze strany státu

19.06.2022 7:35 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k pseudogenderové diskriminaci.

Stanislav Křeček: Zbytečná šikana zaměstnavatelů ze strany státu
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

V Českých Budějovicích dostal hostinský od Inspektorátu práce ČR pokutu 20 000 korun za to, že v inzerátu na dveřích hospody sháněl „účtující servírku“. 

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
Tato nabídka byla podle kontrolorů diskriminační, protože předem vylučovala mužské uchazeče o práci obsluhy. Neměl by ale stát pokutovat lidi spíše za skutečnou, prokazatelnou diskriminaci než za údajné „genderově“ nekorektní nápisy na dveřích hospody? Nejedná se o zbytečnou šikanu zaměstnavatelů ze strany státu?

Zákon č. 453/ o ochraně spotřebitele v §12  stanoví, že „účastníkům právních vztahů vznikajících podle tohoto zákona je zakázáno činit nabídky zaměstnání, které mají diskriminační charakter“ a v § 139 pak, že „fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že  poruší zákaz diskriminace nebo nezajistí rovné zacházení podle tohoto zákona“. Vykládat tato zákonná ustanovení lze ovšem všelijak.

V českých a moravských restauracích a hospodách máme spoustu účtujících číšníků a číšnic, kuchařek a kuchařů, barmanek a barmanů. Má někdo dojem, že by zde docházelo k nějaké diskriminaci a že by tento stav bylo nutné chránit trestáním a pokutami? Já tento dojem rozhodně nemám a  nebudu přispívat k tomu, aby se ve společnosti docházelo k takovému výkladu zákonů, které urážejí zdravý rozum a vytvořený přirozený stav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…