Starosta Bohumína dnes převzal petici od obyvatel místních ubytoven

15.06.2015 19:57 | Zprávy

Starosta Bohumína Petr Vícha dnes převzal asi od dvacítky obyvatel zdejších ubytoven petici proti nesouhlasům zdejších radních s výplatou doplatku na bydlení. Podepsalo se pod ní dohromady 143 lidí z pěti místních ubytoven. Petičníci v ní žádají o znovuprojednání svých žádostí a udělení souhlasů obce s výplatou dávky.

Starosta Bohumína dnes převzal petici od obyvatel místních ubytoven
Foto: Město Bohumín
Popisek: Starosta Bohumína dnes převzal petici od obyvatel místních ubytoven.

„Předání petice avizoval minulý týden prostřednictvím smsky Kumar Vishwanathan ze společnosti Vzájemné soužití. Rozhodl jsem se ji proto převzít od petičníků osobně a budeme ji vyřizovat standardně jako každou jinou petici. Petičníci se chovali velmi slušně a předání proběhlo důstojně,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha a potvrdil, že se město jejich žádostmi bude zabývat. Petičníci naopak přislíbili, že se budou snažit najít si jiné ubytování.

Bohumín využil poprvé před dvěma týdny zákonný nástroj k regulaci ubytovacího byznysu. Radní totiž na svém zasedání zamítli všech 124 žádostí úřadu práce o souhlasy s doplatky na bydlení u osob, které přebývají na ubytovnách. Ty se dohromady týkaly 210 ubytovaných osob, 25 procent z nich přitom není z Bohumína. Město už předem deklarovalo, že ubytovací byznys dlouhodobě odsuzuje, podporovat jej nebude a lidem, o nichž nemá žádné informace, od stolu souhlasy dávat nebude. Na svém stanovisku si radní trvají. Další rada města zasedá v pondělí 13. července.

„Cílem petice je, aby lidé z ubytoven neskončili na ulici a dostali od města byty, hlavně maminky s dětmi. Pravdou je, že z Bohumína se lidem odcházet nechce, ovšem, když nebudou mít jinou možnost a neseženou tady bydlení, tak odejdou a nebudou čekat na to, až město projedná jejich žádost o byt,“ uvedl mluvčí petice Jan Solčan z Bohumína.

Město teď v souvislosti s ubytovnami registruje asi stovku žádostí o přidělení městského bytu. Žádostmi se po provedení sociální práce v rodinách zabývá bytová komise, která je případ od případu probere. Minulý týden přišlo na jednání komise prvních devět žádostí. Těmi, u nichž komise přidělení doporučí, se pak budou zabývat na svém zasedání radní. „S politováním však musím konstatovat, že řada lidí, která žádá o mimořádné přidělení bytu, má u města dluhy a těmi se proto bytová komise zabývat nebude,“ dodal Petr Vícha.

Problémy s ubytovnami se objevily poté, kdy exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek zlikvidoval fungující systém sociální práce. Od té doby Bohumín i další města poukazují na problém s ubytovnami a na plýtvání dávkami ve prospěch majitelů některých ubytoven.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O českém národním obrození

12:27 Petr Hampl: O českém národním obrození

Denní glosy Petra Hampla.