Štefan Klíma: Způsob, jakým jsou otevírány střední školy, je nedomyšlený

25.11.2020 16:42

Vyjádření Pedagogické komory k dnešnímu částečnému otevření středních škol

Štefan Klíma: Způsob, jakým jsou otevírány střední školy, je nedomyšlený
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Způsob, jakým jsou otevírány střední školy, považujeme za nedomyšlený. Pedagogická komora navrhovala, aby se školy otevíraly postupně po celých stupních. Nejprve by se měl otevřít celý první stupeň základních škol. Pokud se epidemická situace zlepší, po 14 dnech by se měl otevřít celý druhý stupeň ZŠ. A ža po dalších 14 dnech střední školy. (Viz níže přiložený alternativní návrh PES zpracovaný Pedagogickou komorou.)

V týmu ministra zdravotnictví, který tvořil PES, bohužel nebyl žádný zástupce škol. Ani ministerstvo školství nekonzultovalo PES s představiteli organizací, které sdružují pedagogy. Důsledkem je organizačně velmi náročný systém, který zbytečně zatíží školy, učitele i žáky.

Pomohlo by, kdyby ředitelé škol získali pravomoc nastavit výuku dle podmínek ve své škole. Například by mohli pokračovat v distančním způsobu vzdělávání, i když vláda plošně vyhlásí přechod do nižšího rizikového stupně PES. Jednotlivé kraje jsou na tom aktuálně z hlediska rizika. Některé stále spadají pod 5. stupeň PES a reprodukční číslo tam je 1. V těchto krajích by se měla krizová opatření uvolňovat později, nebo by se celá Česká republika měla v případě škol řídit krajem, který je na tom aktuálně nejhůře. Vláda by měla podrobně mapovat vývoj karantén ve školách, aby mohla včas zasáhnout. Odstrašujícím příkladem může být situace v mateřských školách, kde v průběhu října vystoupal v některých krajích počet vyhlášených karantén až na 25 % celkového počtu mateřských škol. Přesto krajské hygienické stanice v těchto krajích ani vláda žádná opatření pro mateřské školy nepřijaly...

"Distanční výuka na středních školách mohla pokračovat do Vánoc, bylo by to daleko efektivnější řešení," říká ředitel Štefan Klíma, který v Pedagogické komoře vede sekci středních škol. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.