Štěpán Forgáč: Kapitalismus versus demokracie

14.05.2019 13:10

Kapitalismus je zločinný socioekonomický systém, který v současné fázi ohrožuje samotnou existenci lidstva. Chceme-li se zachránit, musíme ho zbavit moci a tu moc si ponechat. Jinými slovy musíme ho nahradit jiným, bezpečným a lidu prospěšným socioekonomickým systémem.

Štěpán Forgáč: Kapitalismus versus demokracie
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Nejprve je nutno nový systém definovat, filosoficky obhájit, přesvědčit lid o jeho potřebě a uskutečnitelnosti a dokázat ho iniciovat k činnosti směřující k jeho nastolení.

Tím novým socioekonomickým systémem, který by měl nahradit kapitalismus, není nic jiného než demokracie. Myslím tím skutečná demokracie, protože ta současná demokracií ani náhodou není. Pokud si někdo myslí, že žijeme ve svobodě a demokracii, měl by využít služby psychiatra. Otázkou je, jestli ten psychiatr nepotřebuje v tomto směru také psychiatra.

Zpět k demokracii. Sídlem skutečné demokracie nemůže být stát. Jednoduše proto, že je to příliš velké společenské teritorium. Musíme tedy hledat níže! Velikost území, odkud může lid vládnout, je dána možností jejich snadného setkávání se. Sídlem vlády lidu mohou být tedy jen obce/města/městské části, a institucemi lidové moci veřejná shromáždění. Z toho vyplývá, že aby lid mohl vládnout, je nutno moc decentralizovat ze státu až na obce/města/městské části. Zdůrazňuji, že decentralizace moci vůbec neznamená současně demontáž státu, že jde jen o přesun moci. Decentralizace moci je nesmírně důležitá. Způsobí podstatné oslabení moci privátního kapitálu a uvolnění kapitálu sociálního a to je žádoucí. Tyto dva kapitály, privátní a sociální, spolu v budoucnosti svedou boj o moc. Zahájit boj s mocí a zvůlí privátního kapitálu co nejdříve je pro nás existenčně nezbytné.  

Štěpán Forgáč

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …