Štěpán Kotrba: Zeman ukazuje eurounijním a americkým vůdcům, že je čas přestat hokynařit

03.03.2015 14:10

Odpovědi Štěpána Kotrby pro ParlamentníListy.cz k tématu konference v americkém deníku Washington Post, kde svými odpověďmi zaujal mimo jiné prezident Miloš Zeman.

Štěpán Kotrba: Zeman ukazuje eurounijním a americkým vůdcům, že je čas přestat hokynařit
Foto: archiv
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

Americká konzervativní komentátorka Jennifer Rubinová se ve své pravidelné rubrice „Z pravého pohledu“ věnovala konferenci v americkém deníku Washington Post. Vedle Zemana ji upoutaly i projevy bývalého španělskéh premiéra José Maria Aznara a bývalého kanadského ministra zahraničí Johna Bairda. „Člověk musí přemýšlet nad tím, jak by to vypadalo ve Spojených státech, kdyby v jejich čele stál někdo z těchto tří politických vůdců,“ vyjádřila se obdivně Rubinová. Můžete to okomentovat? Jde o začátek předvolební kampaně v Americe?

Nikdo není doma prorokem, praví jedno české přísloví z dob, kdy Češi houfně emigrovali do USA. Zemanovo "Jsem Žid" , jako reminiscence na "Ich bin ein Berliner" - citát z projevu amerického prezidenta Johna F. Kennedyho v Západním Berlíně 26.června 1963, v době blokády, přesně souzní s obavami evropských i amerických Židů z laxnosti vůči hrozbám islámského terorismu, které vláda Baracka Obamy nejen že nerozptyluje, ale nekoncepční politikou vůči islámským zemím posiluje. Zeman nezačíná předvolební kamapaň v USA, neboť na amerického prezidenta nekandiduje. Ale cíleně ukazuje eurounijním a americkým vůdcům, že je čas přestat kalulovat, hokynařit a je nutné spojit síly na obranu křesťanské a liberální demokracie. Kdo jiný by tomu měl rozumět, než potomci z Egypta vyháněných synů Izraele?

Problém je, že protizemanovská hysterie, která provází konzervativně pravicovou elitu pražské židovské obce už dvacet let, znemožňuje vnímat apelační mezinárodně politický rozměr Zemanových slov. Lauder, reprezentující Světový židovský kongres nemůže Zemanovi zapomentout neúspěch pokusu o přeprogramování české politiky při Sarajevu, stejně jako spor o Putina a proputinovské reakce Evropského židovského kongresu. A AIPAC je prostředím daleko mocnějším, než tyto dvě svářící se skupinky. AIPAC je silná, autonomní lobby, zasahující do americké domácí i zahraniční politiky. Symbolické zároveň je, že se právě zde Zeman setkal s izraelským premiérem Netanjahuem.

Zeman se ukázal jako velký státník. A musel si na to najít poněkud inteligentnější publikum, než má v Praze. Jeho podmínka vtáhnout do hry Radu bezpečnosti OSN ukazuje, že to, že je demokrat, myslí opravdu vážně. Srovnejme si Zemanův apel s servilitou Václava Havla a jeho podřízení se koalici poslušných...

Na konferenci se ptal moderátor prezidenta Zemana, proč Česká republika tak podporuje Izrael. "Velmi jednoduchá otázka a velmi jednoduchá odpověď. Protože máme stejnou historii. Byli jsme obklopeni nepřáteli, diktaturami. Bývalé Československo bylo jediným ostrovem demokracie v srdci Evropy," uvedl Zeman s tím, že Izrael je na tom podobně na Blízkém východě. "A mezi těmito dvěma ostrovy tak musí existovat solidarita," dodal. Vy jste dlouho spolupracoval s prezidentem. Jaké vidíte další kořeny tohoto vztahu?

Nepřipomínám již známý přátelský vztah T. G. Masaryka k židům. Nepřipomínám ani to, že v druhé polovině třicátých let bylo Československo ostrůvkem demokracie v autokratické Evropě. Přiomínám to, že nebýt Československa a jeho zbraní, nebyl by dnes Izrael. A to přesto, že OSN 29. 11. 1947 přijalo rezoluci zakazující prodej zbraní do Palestiny. Kdyby česká a sovětská levice spolu s jugoslávskými komunisty nevyzbrojili Haganu, Šter a Irgun proti Arabům mezi lety 1947-1948 během první arabsko-izraelské války v rámci Operace Chasida, Operace Balak , Operace Velveta a Operace "Důvěrné, Izrael" , byla by dnes Palestina arabská. Byly organizovány kurzy pro Židy, kteří měli pracovat v budoucím izraelském letectvu. V Liberci se cvičili letečtí mechanici, v Olomouci letci. Byl organizován letecký most. Češi v rámci tajné operace pro sionisty koupili v USA létající pevnosti B-17g. Prý za účelem filmování. Izraelský velvyslanec v Praze Ehud Überall - Avriel, Josef Nasch- Nacht, zastupující Tatru a muničku v Semtíně, zástupce československých závodů kovodělných a strojírenských Julius Rotenberg a pražský advokát Otto Felix pod jménem Uriel Doron uzavřeli v roce 1947 v Československu dohody o koupi zbraní, a to nejen pušek ze Zbrojovky Brno a českých kulometů. A nejen to. V Žatci se nakládala výzbroj, výstroj, munice, pumy a dokonce i rozmontované letouny jako třeba Avie S199 či 74 Messerschmittů, 30 spitfirů a mosquitů. Celkem ze Žatce odletělo 93 leteckých transportů. Ben Gurion prohlásil, že “socialismus je pro židovský stát stejně důležitý jako Bible”. A roli Čechoslováků v Operaci Nachšon, která dokázala dočasně prolomit arabskou blokádu Jeruzaléma, ocenil výrokem, že “válku o Jeruzalém by Židé nevyhráli, nebýt českých zbraní a letadel”. Divíte se, že Zeman navazuje na tuto tradici?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Štěpán Kotrba

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…